2018-08-06 210 浏览
夜晚嚟到呢间隐蔽嘅楼上店食厨师发办,预先已经book好位,入到嚟坐师傅前嘅吧台,同场坐低嘅客人全部都系食晚市omakase嘅店舖灯光较暗,不过坐落都好舒服女店员好温柔,略略咁同我哋讲解餐牌后就帮我哋斟好热茶,豉油,我哋都迫不及待咁开始我哋呢餐首先前菜有个小碟,放咗三种食物,分别系北海道白粟米,腐皮杯同埋好似螺肉嘅黑梅贝我哋根据食日本嘢嘅传统,由左至右食起白粟米好清新爽甜,腐皮好滑,一下子就滑落喉咙,贝肉好爽口前菜十分简单,但又好有特色北海道真蚝好肥美,食落好鲜甜,口感滑溜溜师傅落咗少少lime zest同秘制嘅酱油去调味,更能吊出蚝嘅鲜味然后有深海池鱼刺身,师傅将鱼身嘅腩位鎅开,小小嘅刺身都好软熟,绵绵嘅感觉几好食𩽾𩾌鱼肝上面有少少香葱,配上酸汁一齐食味道好开胃之余,肥美嘅鱼肝都变得唔油腻口感滑到好似豆腐咁,而且味道唔腥,配酒饮真系一流蒸鲍鱼系少数系入面厨房出嘅菜,蒸煮过嘅鲍鱼做冻食,配上冬菇,大根,海草酱汁将蔬菜煮得浓郁,好有冬菇味,但同时鲍鱼唔会韧,keep到好爽口弹牙跟住落嚟就食寿司,望住师傅逐件寿司调味,握好,真系好欣赏日本料理嘅细致打头阵嘅系池鱼寿司,师傅系鎅开咗嘅鱼身放咗少

店舖灯光较暗,不过坐落都好舒服

我哋根据食日本嘢嘅传统,由左至右食起

白粟米好清新爽甜,腐皮好滑,一下子就滑落喉咙,贝肉好爽口
前菜十分简单,但又好有特色

北海道真蚝

北海道真蚝好肥美,食落好鲜甜,口感滑溜溜

𩽾𩾌鱼肝上面有少少香葱,配上酸汁一齐食
味道好开胃之余,肥美嘅鱼肝都变得唔油腻
口感滑到好似豆腐咁,而且味道唔腥,配酒饮真系一流

打头阵嘅系池鱼寿司,师傅系鎅开咗嘅鱼身放咗少少姜末,食落真系好新鲜,一啲都唔腥,仲好清新

金目调寿司用火枪烧过,啲油脂逼咗出嚟,口感十分弹牙爽口,系我比较钟意嘅质感

之后有好少见嘅贝类,师傅都因应当造嘅时间帮我哋安排合适嘅海鲜

然后就到海胆带子紫菜包

因为大大粒嘅带子好难用火枪慢慢烧熟,所以师傅开咗烧炉控制火侯,将带子烤得刚熟,开边后中间夹上海胆

望落个样已经唔舍得食

带子烧得好香热辣辣,好弹牙,海胆刚放上去仍然好冰冻,冷热交融,又creamy又丰富
紫菜即切脆到有声

之后紧接住有kinki—喜之次
上面仲有火炙得快要融化嘅鱼肝,证明呢条鱼够哂肥美

食落油脂丰富,口感亦十分滑

牡丹虾寿司上面亦有火炙过嘅虾膏虾仔
本身下面嘅虾已经好大只,够哂肥美,上面仲要有极香浓嘅虾味,口感味道都好有层次
北海道真蚝