2014-12-25
圣诞又就快到,好多人都会打算食饭庆祝一下,如果同你讲去打鞭炉迎圣诞,会唔会感觉怪咗啲?不过,如果喺雪糕火锅,你又点睇呢?掹住食友车边,出席咗今个寒冬Haagen Dazs嘅欢乐派对,率先一尝多款为今个圣诞设计新推嘅雪糕甜品、饮品,以及一睹两款充满节日气氛嘅雪糕蛋糕,你准备好未?Let’s Party!皇室堡嘅Häagen-Dazs地方特别宽敞阔落,光洁明亮,一室圣诞布置,满有佳节气氛。睇见一柜十多款唔同口味嘅雪糕,以及唔同造型嘅雪糕蛋糕,已经好期待一阵新推嘅甜品及饮品!今次所推出嘅4款应节雪糕甜品($106起)包括:飘雪圣诞梦、圣诞狂想曲、璀璨冬日及佳节献礼,款款设计独特,卖相立体且有心思。飘雪圣诞梦圣诞节又点可以无雪人呢?「飘雪圣诞梦」以两球浓香软滑嘅牛乳雪糕堆砌出造型可爱嘅小雪人,衬以法式焦糖炖蛋配仲夏野莓雪糕,营造出一份冬日暖意嘅感觉。焦糖炖蛋做得不俗,焦糖面颇焦脆,但做嘅范围略嫌少,炖蛋挺实甜美富蛋香。如果,晌雪人头上加顶士多啤梨「小红帽」就更别致。圣诞狂想曲你嘅圣诞狂想曲会喺点嘅?HD嘅狂想曲就以全新口味嘅焦糖香橙佛罗伦斯雪糕,加埋士多啤梨芝士饼、仲夏野莓、抹茶雪糕球,朱古力
你嘅圣诞狂想曲会喺点嘅?HD嘅狂想曲就以全新口味嘅焦糖香橙佛罗伦斯雪糕,加埋士多啤梨芝士饼、仲夏野莓、抹茶雪糕球,朱古力片,以及厚厚嘅花形芒果雪糕砖所谱奏而成,味道纷陈,绝对喺一份雪糕狂「尝」曲。焦糖香橙片,同小「士的」,令诞狂想多添一份圣诞美意。
HD本身有一款堂食甜品「月影迷情」,3球雪糕配以蜜糖烤香蕉、朱古力布朗尼蛋糕及棉花糖,而依个「璀璨冬日」跟「月影迷情」如出一辙,只喺多咗块圣诞快乐朱古力牌及树叶形朱古力,所以,喺几款甜品中,创意较hea嘅一款。与其成只香蕉船咁款,不如考虑吓幻化成一架鹿车。还好喺香蕉做到有焦脆感,几款雪糕:抹茶、朱古力同士多啤梨都好食,朱古力布朗尼蛋糕亦都浓郁绵密。
佳节当前,总会互相送上小礼物,甜品「佳节献礼」就喺以精致小礼物盒作为造型概念。以4块方形脆饼作为「礼物盒」,内里喺牛乳雪糕配以数款新鲜生果点缀,「盒底」再嚟一层芒果雪糕砖,相信你都好想拆开依份礼物。侧旁装饰喺「士的」及焦糖香橙佛罗伦斯雪糕,各款雪糕始终有一定嘅质素,尤其芒果味,最得众人欢心。
HD嘅雪糕火锅一向都甚受欢迎,嚟到圣诞,必然要推出一个圣诞版雪糕火锅。堂食价$270套,已包括两盆共32球迷你雪糕(抹茶、云呢拿、士多啤梨、仲夏野莓、曲奇云呢拿、比利时朱古力、朱古力及夏威夷果仁,每款4球),以及一盆鲜果、朱古力布朗尼蛋糕、棉花糖及曲奇,而两个蛋白脆饼小雪人「沐浴」于朱古力浆内,暖意无限。雪糕球沾过朱古力浆,形成脆皮效果,份外滋味,原来小雪人底下喺榛子碎,将雪糕球黏满榛子碎再沾朱古力浆,就加更可以享受到双倍滋味,果真压轴闪耀登场。