2024-12-16
员工态度不好,服务质素低我站在收银枱等点餐的时候,我以为他们忙,所以我耐心地等待,但发现他们完成其他外卖后,完全没有理会我的意思,做一些完全不忙碌的东西eg:酱料的角度排齐,甚至有一个是企在收银旁边的,反正就是在扮忙,的直到我出声才帮我下单。其实我都没有所谓。但最后一个女同事问另外一个扮忙的男同事,为什么不帮我落单?然后他很大声语气不好当着我面地说:佢又唔出声,我咪以为佢拎外卖啰。我瞬间嬲咗。我拎住张$50,企起个收银枱前面你觉得我系拎外卖!?正常就算麦当劳都知道有人企喺个收银枱前面,即系有人想落单啦。呢啲其实都系好基本嘅餐厅服务,我只系要求佢嘅服务态度同麦当劳差唔多,佢仲要用咁嘅语气喺我面前讲,扮公就扮公啦。我下次依然都会唔出声,企喺收银枱前面。如果佢哋仲系咁嘅话,我会直接闹。
其实我都没有所谓。