2024-02-25
大年初三(12号),要同亲戚朋友中午去咗荃湾 8 咪半「海港」饮茶,顺便新年约出来聚一聚。新年酒楼亦都有贺年点心,而我地亦都有叫黎试呀!味道一般,不过不失。虾饺皮还可以,虾肉尚算新鲜。包皮味道麻麻。甜味,软度适中。薄到好似张纸咁,D 樱花虾唔知去晒边,而且完全咩嘢味道都冇。系果日嘅点心稍为好少少嘅,味道还可以。外观已经唔掂,另外完全没有任何味道,包括咸味。👆🏿呢两碟传菜员放低嘅时候,因为我哋叫咗三碟,所以就问下佢,点知个传菜员即刻好大反应,好大声咁讲(同时手指指住果两碟芋丝饼):「依度咪 3 碟啰!」【态度极为恶劣】食咗啲野之后,我屋企想叫碟菜食下,但系见点心纸上面冇「灼菜」,于是问侍应,点知佢好大力咁指住张点心纸写住「浓汤浸菜心」嘅位置,呢度咪系啰!其实酒楼员工究竟知唔知咩叫「灼菜」呢?另外.....因为有个亲戚要食斋,所以叫左个「罗汉斋炒面」。味道一般,汁好多。汤过多,伊面太少,水汪汪咁,冇咩味道。
新年酒楼亦都有贺年点心,而我地亦都有叫黎试呀!
味道一般,不过不失。
虾饺皮还可以,虾肉尚算新鲜。
包皮味道麻麻。
甜味,软度适中。
系果日嘅点心稍为好少少嘅,味道还可以。
外观已经唔掂,另外完全没有任何味道,包括咸味。
【态度极为恶劣】
其实酒楼员工究竟知唔知咩叫「灼菜」呢?
汤过多,伊面太少,水汪汪咁,冇咩味道。