2016-05-23 167 浏览
我未试过写食评,而今次破例咁写,系因为今日食左碗令我相当不满既刀削面。住荃湾既人,食黎食去都系个几间面店,呢间一向都去开,一向觉得好食。但今次外带既- 麻辣鸭肾刀削面-,我真系睇见都无食欲。首先唔系佢质素问题,唔系佢整得唔好食(水准都算kepp到下),而系佢碗麻辣鸭肾刀削面居然无麻辣酱,真系好离谱,身为一个无辣不欢既人,无麻辣既麻辣鸭肾刀削面叫我点食得落口?可能有人觉得好少事,只系员工疏忽造成,但其实令我不满既唔只系今日内既事。以前印象中既外卖,系有两个盒,一个放汤面,一个系放你嗌既𩠌,如果有要求佢汤分上就+1蚊,啲面唔会浸林,就系有三个盒拎走好合理。食个阵面同𩠌分开,我个人就中意咁食法,起码你加唔加碗𩠌入面既麻辣汁多少都有得拣。但次次个阿姐都劝你唔分都一样(佢系间舖做左好多年),比我既感觉就系废事烦,咁我当然唔理佢照要求佢咁做啦。最近开始佢地连𩠌同面都唔鬼分,全部一碗过,我已经忍无可忍。今次嗌既外卖面,我都有要求佢全部分开盒,但佢只系分左汤同面,𩠌依旧系面上面,更离奇系麻辣汁同蒜蓉神秘消失左,叫我食清汤鸭肾刀削面,我连掂都唔想掂。我好感慨,大部分餐厅做到有声有色既时候,就开始为左节省

我好感慨,大部分餐厅做到有声有色既时候,就开始为左节省成本而忽略左呢啲细节,呢啲细节正正就影响到顾客对餐厅既印象。如果咁继续落去,每次要求分开都要跪佢帮我分盒,分完又偷工减料,就以后咪再搞我。
麻辣鸭肾刀削面
2016-05-23
10 分钟 (外卖自取)