2018-05-23
美食哥伦布今次去咗尖咀揾野食!有乜好野食?一齐睇下啦!前菜有两款,坐底之后餐厅就送咗两碟黎俾我地。一碟系中华沙律,另一碟系鱼干仔,甜甜地硬硬地身,好好咬!味道亦唔错!天气热成咁,坐低即叫返杯梳打解解喝!我叫咗白桃梳打,白桃唔会太甜,清清地,梳打饮落去有透心凉嘅感觉!身体即时降温!去到日本餐厅梗系会叫返啲刺身食吓!上锦绣刺身盛一共有5款刺身,件件都好肥美好厚切!我最钟意就系鲷鱼!鱼皮表面轻轻烧过下,入口真系香好多!而具够晒厚,放入口到觉得好丰富好有口感!日式烧鸡翼都几大只!鸡翼连鸡尖打直串起!鸡皮烧到好脆好薄!咬落去脆脆地,之后鸡翼入面有肉汁流出嚟!而且啲鸡肉好滑!食完中翼到鸡尖!鸡尖唔会烧到㶶晒,又脆又香口!日本餐厅竟然连烧牛肋骨都有!牛肋骨分咗3部分,有一片片切好晒,有一条条筋位同骨位!一片片嘅肋肉烧得好嫩,入面仲粉粉地色。啲细细条嘅筋位因为有啲脂肪连住,所以越咬就越香!至于块骨,其实已经无乜肉,不过啲边边位又系好香,拎埋去咬唔好洒!朴叶鳗鱼饭系必叫㗎!好大份!用个木盒装著!影相呃like一流!鳗鱼好大条而且好厚身!好少食到咁啖啖肉咁有口感嘅鳗鱼!下面个饭量一样唔野少!淋咗啲鳗鱼汁同
美食哥伦布今次去咗尖咀揾野食!有乜好野食?一齐睇下啦!
朴叶鳗鱼饭系必叫㗎!好大份!用个木盒装著!影相呃like一流!鳗鱼好大条而且好厚身!好少食到咁啖啖肉咁有口感嘅鳗鱼!下面个饭量一样唔野少!淋咗啲鳗鱼汁同加咗啲蛋丝喺上面,伴埋件鳗鱼一齐食,超香呀!不过可能个整法唔同,所以啲饭会比平时嘅淋一啲,如果钟意食软饭粒,唔知可唔可以叫餐厅整硬啲。