2021-10-10 628 浏览
上次来过,很有回忆,可顺便介绍给女儿看看以前一些荔园的趣事。食物造型可爱,也很有荔园风格,只是味道比较一般。今天应女儿要求再次光临,人不算多,排一会就有位了。去到安排的位置,哗!张张櫈都有啲食物残渣🤮,可能是清洁姐姐拾枱时快快手就咁扫咗落去,算!用纸巾扫返干净就算。之后就点嘢食,因为不太肚饿所以只暂时点了女儿最爱的摩天轮,以及春风得意肠及蕉积馒头。春风得意肠还算可以,炸俩的做法但里面包嘅系春卷。蕉积馒头造型趣致,小女儿见到好钟意,不过口感就比较麻麻, 馒头外皮非常韧,口感就好似食紧张纸咁😖。食完枱面啲嘢再等多10分钟左右,因见个摩天轮未到,就举手谂住嗌人问啦,就如以往一样举手起码要5分钟先至有人过嚟,都预咗!个姐姐过嚟睇完之后就话「摩天轮一早卖晒啦!」之后就咁走咗去!剩低我同我老婆你眼望我眼,个个O晒嘴,一早卖晒又唔讲,系之后卖晒的话又唔通知我哋?我哋唔问的话咪一直系咁坐喺度斋等?😖啲嘢食冇咗都算啦,谂住可以嗌第二样,但个姐姐丢完𠮶句之后就急急脚走咗,又冇攞过张点心纸畀我哋再点,咪举手谂住攞啰,等咗几分钟个姐姐嚟嘞,我又唔小心讲错咗叫姖畀张单我🤦🏻。不过错有错着,张单嚟到一睇当堂吓咗一
啲嘢食冇咗都算啦,谂住可以嗌第二样,但个姐姐丢完𠮶句之后就急急脚走咗,又冇攞过张点心纸畀我哋再点,咪举手谂住攞啰,等咗几分钟个姐姐嚟嘞,我又唔小心讲错咗叫姖畀张单我🤦🏻。不过错有错着,张单嚟到一睇当堂吓咗一跳,张单鬼咁长,总数成五百几蚊,我净系叫咗三样嘢咋㖞(仲有一样系冇嚟到𠻹)!哩铺真系火都嚟,我同我个女都即时嬲到要嗌埋单!😡
最后总算搞返掂张单,以后真系唔会再帮衬!之前食过一次感受过荔园情怀就算了,要品尝趣致点心我倒不如去「唐宫小聚」或者「点心」好过,完!
2021-10-10