2018-09-27
黎到尖沙咀,岩岩食完个正餐,又唔想咁快同难得见嘅朋友散,自然就系要揾甜品食下。见到门口都有人排,本住见到人龙,代表唔会伏嘅心,就入左去喇。餐厅比较少2人座,如果2个人黎,好大机会会同其他人一齐坐,格局都唔算大,如果想坐耐啲倾计嘅话,唔算系一个好选择。甜品方面,以绿茶雪糕为主打。咁自己就嗌左个黄豆粉白玉红豆抹茶雪糕,因为个雪糕可以转做培茶、绿茶或牛奶,自由拣两款mix,咁我当然唔执输,就拣左培茶同绿茶mix。一上台,人都呆左呆,个雪糕未免斜得太过分啦挂!斜足45度,见到个雪糕咁,已经有少少失望。讲番雪糕本身,培茶嘅香比较重,都仲食到茶味,但绿茶偏甜,但都唔算话差,但觉得一间专做绿茶雪糕嘅甜品铺,得咁嘅水准,就觉得真心麻麻喇。雪糕隔壁都有啲配料嘅,红豆做到起沙,加埋雪糕食,虽然有啲偏甜,但都系ok嘅。黄豆粉本身味就淡,加埋雪糕冇令佢突出左,都系同棉冰衬啲。之余白玉,可能系我本身就唔识欣赏嘅关系,觉得系一旧冇味嘅糯米团。友人果杯,冇咩点食就唔加以评价,但雪糕都系斜嘅。总括黎讲,性格比偏低,加上雪糕类嘅甜品,溶得快,要好快就食完,冇得坐得耐,本身就唔系一个好嘅下场选择。
友人果杯,冇咩点食就唔加以评价,但雪糕都系斜嘅。