2022-04-29 499 浏览
帮衬咗呢间上海店已经几年 一直都未有写食记 因为觉得这间食店很普通 但最近发觉香港开咗好多唔同嘅上海菜馆 反而这间连锁餐厅就减少咗分店数量 所以今次特别认真地影低图片和用文字记录一下这个炒饭质感好油 炒工麻麻 其实食唔出摆咗咩料 份量足够饱 但因为太油和比较贵 所以绝对唔推荐 在下午茶餐单上算系贵价嘅其中一款 都系上海炒法 因为我曾在金满庭下午茶试过 但佢哋嘅名字会搞鬼好多 好似唔知叫咩傻佬还是肥佬炒饭 这个是附送嘅点心 其实佢哋嘅计丝粉皮会比较正 但都系超油腻 所以今日选咗这个睇落比较健康嘅饺子🥟口感和馅料都几好 一个人都食得晒又唔会太有罪恶感这个炸物都系附送的 好油腻和无咩味道 口感似炸春卷 但因为系素食其实真系出唔到咩味道 只系感觉到一层层炸到好油嘅腐皮嫩鸡煨面 因为那个炒饭超油 所以都唔敢再点炒嘢食 最后点咗汤面🍜 份量睇落劲大碗 但放心食 因为一个人份量㗎炸那些嫩鸡食落零味道 根本就系冰鲜鸡 那些菜好散 𠮶汤又偏咸 总结报告:今餐其实比之前已经贵左 因为又加咗价 已经唔再吸引 食物方面更加退步到失望嘅地步 好似想将所有食材炸晒佢哋就算侍应安排枱方面都有啲失望 两个人迫在一角

老上海炒饭

菜肉饺

又唔会太有罪恶感
香煎素鹅

只系感觉到一层层炸到好油嘅腐皮

嫩鸡煨面

那些嫩鸡食落零味道 根本就系冰鲜鸡 那些菜好散 𠮶汤又偏咸
侍应安排枱方面都有啲失望 两个人迫在一角 放食物都无位置 佢只想将所有人习中在某些位置方便管理
2022-04-23
老上海炒饭