2021-09-05
好味指数😋😋回头指数 ⭐️开心指数🤗🤗一大班人去朋友屋企gathering,朋友话下昼时咁啱见到呢个海鲜猪骨煲好似好正咁,就订咗一个,可以按预订时间送货!🍴海鲜猪骨煲($488)一打开,哗!都几大煲wor!先见到一条躺平嘅沙巴龙趸,有一只蟹,有七只鲜带子,仲有虾,都几多料咁wor!开始翻动煲海鲜,入面有两大旧猪桶骨、花蛤、粉肠、猪肚、鸡脚、粟米,好似都几足料!宣传单上写明「大帽山下的美食」,好热切期待!先试下个汤底先!系胡椒猪肚汤,味道非常浓郁,好香嘅胡椒味但又唔会太呛鼻!我饮咗劲多碗!大家都认为胡椒猪肚汤底系聪明嘅做法,因为可以盖过鱼腥味!我自己对于鱼腥味的确唔太敏感,但有其中一个朋友比较敏感嘅系觉得有腥味!跟住试下D海鲜,基本上系几失望嘅!条沙巴龙趸唔知系咪唔啱咁整,肉质有D嚡,确实有少少腥味!蟹系冇咩蟹味,亦都冇咩鲜甜味,仲要冇咩肉;带子就比较细只,肉质唔够清爽,有少少韧;虾都唔太新鲜,唔够爽口弹牙;花蛤好细只,冇咩肉食,都唔鲜甜!似乎所有海鲜都唔多掂!😔不过讲到最最最差嘅,一定系鸡脚!一定系要测试大家嘅牙力!每个朋友试咗基本上系冇人咬得开!仲要完全冇味!痴线!😩要赞嘅系粉肠同猪肚
回头指数 ⭐️
开心指数🤗🤗
🍴海鲜猪骨煲($488)
要赞嘅系粉肠同猪肚,两样都好好味,吸收晒胡椒汤味,肉质爽口易咬开,亦都冇异味,处理得好好!😋
基本上成盘食物系配角好味过主角!我嘅好味指数同开心指数「只系」因为个胡椒猪肚汤底 + 粉肠!海鲜全线都唔掂!