2022-12-19 1195 浏览
今日真系好好好冻🥶我地喺差唔多大半个月前已经打左黎book枱,点知仲要撞岩今日咁冻,连个天都想我地食返啲暖笠笠既野🥰🥰Book左枱入场时候就好快,真系一分钟都冇就入左~我地拣左食$279既龙虾肉蟹set🦞🦀当拣好左食咩餐后,首先会上一个炖汤,饮落好滋补好养生👍🏼之后就会开始蒸海鲜了!呢度真系唔多洗自己郁手,全部都系侍应帮我地整,只要坐喺度等食就得🤤黎只龙虾先!龙虾好多膏,肉质亦都好鲜嫩唔会话蒸过龙,上面啲金银蒜好香口,岩岩好带出左龙虾既鲜甜🦞🦞鲍鱼我就拣左果皮蒸,食落超有果皮香!顺带一提佢啲海鲜真系好新鲜,只鲍鱼未蒸前仲识扭黎扭去😮😮😮蚝系会有旧翠玉瓜托一托住佢地蚝好脆身而蚝味好甜,好食!🦪元贝肉质爽但唔会柴,不过我就唔建议用豉汁蒸,朕味有啲太抢,有少少食唔到元贝本身既味🫣🫣然后黎到开边虾,虾肉爽弹唔梅👍🏼👍🏼同场加映果几粒蕃薯仔一啲都唔失色!非常绵密😋😋鱿鱼肠粉都几新奇但味道出奇地夹😮😮用左沙嗲酱令肠粉有种捞左麻酱既错觉,肠粉本身都几滑,鱿鱼捞埋啲沙嗲酱好惹味!呢个蒸猪颈肉都几好食,系份量方面有啲少,过唔到口瘾🥲🥲最后黎埋个肉蟹🦀🦀肉蟹好大只!完全唔系水蟹啖啖肉,个钳应该有可能大过龙
今日真系好好好冻🥶
Book左枱入场时候就好快,真系一分钟都冇就入左~
我地拣左食$279既龙虾肉蟹set🦞🦀

当拣好左食咩餐后,首先会上一个炖汤,饮落好滋补好养生👍🏼

蚝系会有旧翠玉瓜托一托住佢地蚝好脆身而蚝味好甜,好食!🦪

呢个蒸猪颈肉都几好食,系份量方面有啲少,过唔到口瘾🥲🥲

最后黎埋个肉蟹🦀🦀肉蟹好大只!完全唔系水蟹啖啖肉,个钳应该有可能大过龙虾果个,非常好食!顺带一提个剁椒酱几正👍🏼👍🏼
到呢一度,蒸海鲜既部分就完左,系时候等食八宝蒸饭🍚

原本我对个饭系冇乜太大期望,点知——佢大大咁超出左我既期望!
蒸熟左之后,职员就会落豉油、花生、猪油渣同葱花,然后喺你面前起势捞🤤🤤🤤
一食落去,完完全全就系腊味饭既味道!虾酱猪腩肉、豆酱豆卜同银鱼仔真系要tick!佢地系各有各特色既好食!最出色既系佢个饭底,粒粒分明唔会过腍,好有饭香又有咬口!👍🏼👍🏼👍🏼
其实个饭真系好难食得晒,最后我地都系打包走😂😂

最最最后,仲有个糖水送!系红枣杞子桂圆炖雪梨🍐喺咁冻既天气下饮啲咁润既野真系好疗愈🥰🥰
呢度埋单仲要唔洗加一,真系抵到烂!已经谂紧下次几时黎好🤤🤤🤤
2022-12-17
  • 八宝蒸饭