2020-05-24
挟住网民票选全亚洲五十佳咖啡店之衔头,又有虹吸咖啡大赛嘅世界冠军坐阵,呢间想帮衬咗好耐,无奈知佢一直都系长龙店,闲闲哋都要排一个钟以上,所以直至最近,先至有机会试到😂。到访当日,下午去到,人山人海,唯有放弃。晚上,死心不息,再次去碰运气,终于等到有位💃💃。嚟得呢度,饮 Specialty Coffee 当然系主菜,虽然 menu 内咖啡五花八门,但系原来每日只会供应有限品种,我哋唔钟意酸味太强嘅咖啡,经 barista 推介后,拣咗水洗嘅 Guatemala LA MINITA La Flor,menu 形容风味为 “花香,坚果,朱古力,口感干净明亮”。我哋叫咗一杯 Syphon,一杯 Hand Drip,发觉后者较易入口,酸味亦较少,不过整体嚟讲,两杯都系正嘅。另一人唔是啡精,拣咗橙皮 flavor 嘅 Cappuccino,我试咗一啖,啡浓奶滑,好香橙味,不过比想像中甜。呢杯嘅拉花系草泥马,之前喺小店嘅 社交平台Page 见过,好可爱,不过我哋呢只经手人可能唔同,变咗国字脸,个样好搞笑😆。呢度嘅甜品又系好出色,我哋叫咗全份伯爵茶忌廉,枫糖浆配特浓朱古力雪糕 Waffle,Waffl
呢度嘅甜品又系好出色,我哋叫咗全份伯爵茶忌廉,枫糖浆配特浓朱古力雪糕 Waffle,Waffle 香脆有蛋味,用嘅系日本雾岛鸡蛋;雪糕软滑,朱古力味浓,系纽西兰品牌;不过最有惊喜嘅肯定系伯爵茶忌廉:茶味劲清香,唔太甜,超正🤤。仲有件芝麻豆腐 Mousse Cake,虽然以肉眼观察,豆腐层好似比芝麻层厚少少,但系食落芝麻味就比较抢,两者都清清哋唔太甜,好食👍。