2009-11-09 15 浏览
今次饭局只有我同旧同事CONNIE,呢个约定系上个月我去整牙时,番旧公司同佢约定既,冇谂过佢早2日已经记得,打黎俾我话,记住去食饭啦,我话哦.咁好啦,都好耐冇同佢食过饭.而且今次既约定,系我过开香港去洗牙,先有呢个约定嘛.所以一定要应约.CONNIE放6:00,咁..我点算呢,就游下春园街啦,呢度又系好耐冇黎过,行行行...哗,眨下眼又到6:00了,打电话问CONNIE,问佢系边,佢话搭港铁,我问佢边度等,佢话铜锣湾啦,咁...好啦,去铜锣湾,但我人系湾仔,咁我叫佢慢慢啦,因为我系徒步行去铜锣湾,所以实会迟过佢.去到,佢又问我想食乜啦,我话有冇任食打边炉,佢话问过JENNY,系谢斐道有间有骨气,我问佢,谢斐道系边,佢又话佢记得,咁...佢带我行啦,由SOGO去到利舞台,都唔见有骨气,咁...佢就问系翠园隔离既报纸摊档既档主啦,个档主话跑马地个边个间执咗啦,CONNIE就眼光光,即刻打电话去问有骨气,问佢地个间店边度仲有,佢地就话系鹅颈桥唔知边度啦.....我同CONNIE讲,是但揾一间啦,到处都系食店,驶乜揾个间,跟住佢同我行行行,行到 TIME SQUARE对面,我抬头望一望,咦..

我同CONNIE讲,是但揾一间啦,到处都系食店,驶乜揾个间,跟住佢同我行行行,行到 TIME SQUARE对面,我抬头望一望,咦..见到五月花㖞,咁我提议去呢间啦,因为旺角店我帮衬过,呢间都想试下.咁齐齐上去啦.

呢度感觉比旺角好,入口处冇人排队,旺角就塞到差d连出lift都出唔到,

而且旺角店预约咗都要系外面排一个小时先有位,呢度唔驶等,直接有位,间直有天壤之别,

呢度既行人通道都阔落过旺角,好似我咁大只既人,唔会觉得迫啰

坐定定后,先谂起五月花系有得打边炉,咁...岩晒我地啦,

立刻点食物,首先落单落了刺身,炸物,小食和打边炉材枓等等...

冇耐,d野好快黎,等我讲一讲d食物先 :

刺身 - 新鲜,件数同我写既一样,第一次同第二次都有咁多
,唔同旺角那间,写咁多件,只俾到几件你食.

炸物 - 唔油,软悫蟹好食

美极虾 - 太细只,
不过都几弹牙

打边炉用料 - 几新鲜,尤其d沙蚌,大大只,yummy

炒菜好味道,唔油亦唔会太咸

小食 - 螺肉,同八爪鱼都好好味

虽然某些食物漏单,但一举手,个经理即刻埋黎再同你落单,好快就有番碟食物.

整体评价好好,地方环境干净,够宁静,上菜快,食物质素唔差,服务都好好,尤其最尾我大头虾
,出到门口,个服务拎番个袋俾我,差d买番黎既野冇晒,再次多谢那位店员.

呢餐饭我付钱

刺身