2007-10-02 6 浏览
谂住佢就快结业, 所以约埋朋友再o黎食最后一次buffet, 亦睇到食评差唔多个个叫好! 贵少少都值得! 但试完却大失所望!首先讲环境, 已经唔系我几年前所到o既二楼法国餐厅, 今次却转移到地下lobby, 环境及气氛当堂减半! 没有了楼上的高贵典雅, 却换来像cafe般! 而且当初book的时候, 因为太full的关系, 待应提议坐阁楼! 我o地宁愿再等, 也不愿上上落落咁多层楼梯, 食o左都补唔番! 等了又等, 却令人失望!食物方面, 以这个价钱及酒店5星级o黎讲, 系唔合格o既! 首先海鲜方面, 长脚蟹及龙虾系源源不绝供应, 但系比较贵价的海胆却没出现! (难道不及todai?!)沙律方面,有意大利蔬菜沙律, 亦有师傅即场整caesar salad, 但系鲜果沙律或普通的沙律款色却没有! 热盘只有5,6款, 蒸鲜鱼, 炒饭, 印度咖喱, "的色"海鲜酥皮, 炒青菜, 白汁煎什么鱼?!, ........听起来已完全不吸引! 鸡鹅鸭小笼包点心即整意大利粉或pizza没有!甜品仲差! 试了tiramisu还可接受, 但其他例如所为的芒果布甸, 完全好似开分整咁, 味道极怪! 外面好多

甜品仲差! 试了tiramisu还可接受, 但其他例如所为的芒果布甸, 完全好似开分整咁, 味道极怪! 外面好多酒楼都好食过佢o地好多! 蛋糕只有两三款, 而且不是大众所喜爱的味道, 只有cheese cake较受欢迎, 这里没有特浓朱古力旦糕, 没有芒果拿坡仑, 没有绿茶红荳, 更加没有pancake! 生果盘更加不知所谓, 我没有夸张, 在这间5星级酒店, 居然出现酒楼般的生果盘, 这还不特只, 真的只有菠萝, 木瓜, 西瓜! 贵价少少的blueberry及红蓝草梅只能在旦糕面上寻找到几粒! 大大粒的士多啤利也没有! 实在肉酸得可怜!

我知道食物贵乎在精, 不贵多! 但系连"精"呢一点它们也做不多, 以这个价钱, 给我这点的质素, 佢真系当我未食过贵价buffet呀! 我还是宁愿去grand hyatt或cafe too吧啦!..............(帝京都好过佢多多声呀!)