2015-09-24 460 浏览
我今日同呀娘两个人食午市拉面呀。叫左叉烧猪骨汤拉面同叉烧酱油拉面。呀娘要猪骨,我怕肥要酱油,但我偷食左少少娘亲果碗,觉得猪骨汤好食过酱油麻好多lo。酱油味冇唛,所以我落左好多芝麻,黑椒,同七味粉,落左好食d。可能我比较大食,觉得碗面份量好少,食完都唔饱。碗面d面质始终都系差过系日本食,d面同系市场买番屋企煮果d个装拉面差唔多。叉烧三片,但好一般,都唔系咁好食,我有一块全块都系肥膏添,唔敢食。 但果半只蛋就好好食呀,全碗面最好食依半只蛋,好想食埋娘亲果半只,但我又唔好意思问。荀都ok嘅。至于饮品,我哋每人加左8蚊要梅子冰同青梅梳打冰。我果杯梅子冰系红色嘅,好似似酸梅汤咁,应该话一样味至岩。好饮,但要加8蚊酸梅汤,抵唔抵就见人见志啦。 青梅梳打就好似冇酒味嘅梅汤咁嘅味都ok,点解我知?因为我又偷饮左娘亲果杯一啖lo. 两杯都有粒梅,我果粒系酸到入唔到口嘅酸梅,青梅梳打果粒系爽甜架,几好味嘅总括黎讲,我觉得好一般,一碗拉面50蚊,加8蚊野饮,一个人58蚊我本先都觉得ok嘅,但最衰间野要加一lo, 咁就变得唔系好抵食啦。碗面唔大,味又唔系真系咁好食,60几蚊一个人虽然唔可以叫做贵,但系抵唔抵嘅
我今日同呀娘两个人食午市拉面呀。
叫左叉烧猪骨汤拉面同叉烧酱油拉面。

至于饮品,我哋每人加左8蚊要梅子冰同青梅梳打冰。

总括黎讲,我觉得好一般,一碗拉面50蚊,加8蚊野饮,一个人58蚊我本先都觉得ok嘅,但最衰间野要加一lo, 咁就变得唔系好抵食啦。碗面唔大,味又唔系真系咁好食,60几蚊一个人虽然唔可以叫做贵,但系抵唔抵嘅问题lo。