2023-05-31
《亀井鮨》系开业超过百年嘅日本🗾老店,香港系餐厅喺外地嘅第2间海外分店,仲有日籍师傅同前5星级酒店厨师🧑🍳坐镇。餐厅除咗用各地空运到港嘅刺身食材,香港分店仲首次加入咗本地元素,部分料理使用香港本地海鲜🦞制成。由于餐厅🍴系新开业,所以5月1号起全部食品都有8折‼️环境《亀井鮨》喺香港嘅分店非常宽敞舒适,灯光好柔和。入面除咗有唔少卡位之外,重有吧台。食物餐厅提供正宗江户前寿司、刺身、Omakase 厨师发办、炸物、海鲜丼等。刺身盛 $270刺身嘅摆盘非常之讲究,简直系眼球食先🤭至于刺身质素方面(如:三文鱼、油甘鱼、鲷鱼等)都非常肥美,一d都冇令我失望,反而有好大嘅惊喜!因为同我喺日本🇯🇵食嘅无差别!好surprised!特上寿司盛 $230寿司嘅鱼生固然同刺身嘅一样咁高质,无可挑剔。特别一提嘅系,寿司🍣饭方面,同样一啲都唔马虎!因为啲饭好结实,夹起唔会松开,实属难得!(可能因为寿司师傅系嚟自日本?)豚肉生姜烧 $98 + 南瓜番薯天妇罗 $118至于呢度👈🏾嘅熟食亦属高水准之作!豚肉生姜烧嘅汁非常浓郁,并唔系出面现成买好煮成嘅汁!天妇罗嘅粉亦唔厚,食落去同喺日本食到嘅一样,甚至更好食👍🏾香
由于餐厅🍴系新开业,所以5月1号起全部食品都有8折‼️
食物
刺身盛 $270
特上寿司盛 $230
豚肉生姜烧 $98 + 南瓜番薯天妇罗 $118
天妇罗嘅粉亦唔厚,食落去同喺日本食到嘅一样,甚至更好食👍🏾
香桃特饮 $42、红莓特饮 $42
《亀井鮨》绝对系我食过咁多间日本过江龙餐厅之最,亦最能还原到日本嘅味道💕