2025-01-28
本人和家人于今晚5点订了5位庆祝阿嫂生日,阿嫂入座不久话想食个挞仔,但谂住甜品迟d先食,食咗主食先,未够6点发现个挞仔无晒,我话可能迟d会补番嘅,点等到6点半都未见有,见到有个厨师出嚟冻柜度,就即管问吓,点知佢话唔会补货,要留番比下轮食客,我绝对冇谂过甜品都系得一转, 仲要数量唔多 ,应该唔会够每台一粒。 食食吓点知枱面有只曱甴仔爬上嚟, 我哋用杯整死咗佢, 都觉得好呕心, 谂住算啦 。阿哥就去拎个生日碟返嚟影完相 ,影完相就食埋个心太软, 只碟仲响𠮶张垫枱纸度,我阿嫂仲食紧个甜品𠮶啲朱古力酱,佢刮紧朱古力酱落个雪糕度,想试下整朱古力脆皮, 点知突然间个著牛仔衫嘅男职员就走过嚟问系咪唔要㗎喇,我阿嫂就觉得好出奇,我仲食紧,点解会咁样问,以为问紧我哋,但我哋又无答,等咗几秒回神先知问紧自己,所以先答仲要㗎,点知个男职员一转头就同一个同事讲话呢只碟仲要㗎,唔好收,但手指就指住阿嫂个头嘅方向,然后再向另一个同事做同一样嘢,我个感觉好似系我哋唔啱咁,四处宣扬, 我忍唔住开声 同男职员讲,你唔使到处宣扬呀嘛, 跟住佢话唔系,我要同我啲同事有个默契呀嘛,等佢哋唔好收只碟, 跟住我话你放心啦,一间实
阿哥就去拎个生日碟返嚟影完相 ,影完相就食埋个心太软, 只碟仲响𠮶张垫枱纸度,我阿嫂仲食紧个甜品𠮶啲朱古力酱,佢刮紧朱古力酱落个雪糕度,想试下整朱古力脆皮, 点知突然间个著牛仔衫嘅男职员就走过嚟问系咪唔要㗎喇,我阿嫂就觉得好出奇,我仲食紧,点解会咁样问,以为问紧我哋,但我哋又无答,等咗几秒回神先知问紧自己,所以先答仲要㗎,点知个男职员一转头就同一个同事讲话呢只碟仲要㗎,唔好收,但手指就指住阿嫂个头嘅方向,然后再向另一个同事做同一样嘢,我个感觉好似系我哋唔啱咁,四处宣扬, 我忍唔住开声 同男职员讲,你唔使到处宣扬呀嘛, 跟住佢话唔系,我要同我啲同事有个默契呀嘛,等佢哋唔好收只碟, 跟住我话你放心啦,一间实唔要㗎喇只碟,实畀你收,唔使咁急嘅。 跟住我谂谂下觉得佢身为一个服务从业员,你讲嘢嘅语气同态度都好似唔系好恰当啰, 所以我决定等佢走过嚟𠮶阵时问佢叫咩名, 佢答完我之后 ,行开咗两步就问我咩事,我话冇嘢问下咋, 再转个头佢问我系咪有咩帮到我, 我话唔系,我净系问下你个名, 跟住佢就自己无端端喺度讲话头先𠮶只碟,佢见到冇嘢食咁咪收啰 ,跟住我家姐就话咩叫冇嘢食呀, 咁多嘢你唔收,阿哥都讲呢只唔系普通食物碟嚟㗎㖞,系生日字点嚟㗎㖞,食完心太软都可以有个纪念,影多两张相呱, 跟住佢仲拉低埋个口罩同我讲嘢, 把声好似 好不悦,话我有问你系咪唔要,咁你话要咪留低啰, 我再同其他同事交代费事佢嚟收你碟呀嘛,我话其实好多同事行过见到都唔会收啦,又唔系摆响中间,𠮶只生日碟嚟,我哋就坐收碟房出面,都无人走过嚟问, 你哋而家系咪好等碟用,跟住佢就话咁同你讲对唔住啰,而家同你解释返啫,我话咁你讲完嘅话就走得。
我唔知佢哋点样请staff,有2个钟头食,我又未够钟, 食食下中途应该6点30分左右都畀人收咗对筷子, 离开咗个座位返到嚟又冇筷子又要出去攞过, 总括嚟讲成个用餐 无论食物 服务 感觉 质素 卫生都唔值呢个价钱,好似茶记咁,拿拿林收埋啲嘢赶你走咁㗎。