2019-07-15
最近香港多咗一股泰国势力,风头甚至盖过台湾过江龙。继上次ChaTraMue,今次我同朋友去咗位于铜锣湾嘅船皇。橙色嘅墙身挂上一排船夫帽,一切呈现正宗泰国风味,令我恍如置身泰国小店。我自己超钟意船皇嘅泰式奶茶,甚至觉得好饮过ChaTraMue。(纯过人感受,不喜勿插)一来用碗饮,二来无冰,而且茶味特别醇香,逐层散发出嚟,甜度亦适中。我同朋友不约而同叫咗船皇汤面,唔同嘅系我叫咗蛋面,而朋友叫左河粉。餐厅仲有两种面底选择,包括金边粉同米粉。船皇采用嘅河粉比香港一般河粉更粗阔,口感照旧爽滑。至于蛋面口感同碱水面大同小异,不过蛋味更香,同时更易咀嚼。至于汤方面,颜色非常浓,香而不太辣,绝对可以饮埋个汤底。从下图可以见到材料非常丰富,有牛腩、肥牛、鸡丝、鸡翼、猪肉、肉丸、猪润同炸猪皮。其中炸猪皮最我印象深刻,外皮酥脆无猪既腥味。卤水鸡翼非常入味,其他配料亦不错。另外我哋亦叫咗两款泰式串烧。泰式牛肉丸子虽然比较细粒,但非常弹牙,牛味出色。沙嗲鸡肉非常惹味,而且肉质嫩滑。食完串烧同船面都唔够喉,最后叫埋泰式炸春卷。足料之外,皮亦香脆。呢间泰国过江龙绝对名副其实,我已经爱上左餐厅嘅泰式奶茶同炸猪皮相信餐
沙嗲鸡肉非常惹味,而且肉质嫩滑。
呢间泰国过江龙绝对名副其实,我已经爱上左餐厅嘅泰式奶茶同炸猪皮相信餐厅人气会一直延续。