2017-05-17
最最最钟意食辣嘅我同宝宝又出动喇,今次就去食烤鱼。之前喺大陆食过间好出名嘅,而香港lee 间十二味烤鱼都无令我地失望,真系好好食,仲加左d 香港特色。铺头好似开左唔系好耐,虽然唔系对正大街。但天后站出,行几分钟,转个湾就到。装修好新,唔错,位都舒服。不过一入去最大嘅惊喜就系扑鼻而来嘅辣香味,一嗅就知到佢个味道好正宗,就好似大陆食到果种又香又浓嘅辣味,食完后证实我推测无错。招牌菜烤鱼加入左香港特色,你可以自选唔同种类嘅鱼同汤底,最少要配搭三款配料,当然你食到几多,佢都欢迎你嗌多d,但其实份量都唔少,我同宝宝两个人再叫多左三串羊肉串已经好饱好满足...主角系清江鱼,因为见佢有手指公先嗌,虽然无写少骨,但其实都唔多骨,啖啖肉,又大条,基本上两个人都要好努力先食得晒。我地拣左招牌香辣嘅中辣汤底,条鱼吸晒d 汤之后,好好味,连我唔食鱼嘅都食左接近半条。主角固然好食,但配角其实仲吸引我,黄金组合拼盘有齐豆皮/豆芽/金菇/嫩豆腐,全部都系劲吸汤嘅野,再加埋晶莹剔透嘅宽粉,真系好幸福,爽口嘅,烟韧嘅,咩口感都齐晒,吸左香辣汤嘅味,真系食到停唔到口。个豆腐要再特别一赞,好滑好滑好滑,因为真系好重要所以我
清江鱼
清江鱼
主角固然好食,但配角其实仲吸引我,黄金组合拼盘有齐豆皮/豆芽/金菇/嫩豆腐,全部都系劲吸汤嘅野,再加埋晶莹剔透嘅宽粉,真系好幸福,爽口嘅,烟韧嘅,咩口感都齐晒,吸左香辣汤嘅味,真系食到停唔到口。个豆腐要再特别一赞,好滑好滑好滑,因为真系好重要所以我讲三次。
牛肉其实应该要叫再贵d 嘅牛脊肉,但我地悭家食普通肥牛就算,但又完全无令我地失望,因为辣汤嘅威力太强,将所有食材嘅味道升华晒。
既然系不只是烤鱼,所以我地叫左份羊肉串,一样都好好食,好地道,孜然粉果然系世界上最伟大嘅调味料。最后想讲佢杯酸梅汤个杯几靓。两个人埋单$555,我唔够胆话好平,但绝对物有所值,抵食!!!
羊肉串