2018-12-20
终于黎到一年最后一个月,又到圣诞节啦!周围既商场、店舖、甚至系各式各样既商品,都换上左圣诞主题。呢日约左好朋友系cwb行街,顺便买下圣诞礼物比自己咁。听同事讲,呢间居酒屋既食材好新鲜,全部日本空运过黎,又有唔同既时令食材,不时不食啊嘛。实不相暪,我地2个都有选择困难症。。于是我地一致决定叫Omakase,姐系厨师发办。完全唔洗谂「要d咩」,只需要讲「唔食d咩」,师傅就会完美地帮我地谂埋,仲预岩份量添!Omakase $800@先付✨日本温室蕃茄配胡麻酱冰镇住既日本温室蕃茄,切成6小件,再轻轻掀起果皮,如花瓣一样,可见厨师在摆盘方面既心思。新鲜蕃茄沾上淡淡既胡麻酱,清新中带点蕃茄甜,又带点芝麻香。呢盆/呢个/呢旧?已经唔知用咩量词好,平时寿司刺身都系一碟碟,一碗碗⋯⋯呢次,系用个「木架」,成个艺术品咁抬过黎,系咪叫赢在起跑线?真系要影一转相先舍得落手。先由中间既刺身开始,刺身✨真鲷薄切(左)、深海池鱼(右)、大拖罗(中)先试真鲷薄切,配上特制微酸既酱汁,酸酸地几开胃,又带到真鲷清雅既鲜味。之后,试一试深海池鱼,口感非常爽脆,脂肪比例适中。再来就试油脂最丰腴既大拖罗,系吞拿鱼腩最肥既一部分
呢日约左好朋友系cwb行街,顺便买下圣诞礼物比自己咁。
Omakase $800@
✨日本温室蕃茄配胡麻酱
刺身
✨真鲷薄切(左)、深海池鱼(右)、大拖罗(中)
之后,试一试深海池鱼,口感非常爽脆,脂肪比例适中。
再来就试油脂最丰腴既大拖罗,系吞拿鱼腩最肥既一部分,入口即溶。
寿司
继续系由淡至浓,先食白身鱼、贝类,再到红身鱼
左口鱼、赤贝、吞拿鱼赤身、𫚕鱼、章红鱼、叶血引、白子
入口先觉鱼味清淡,然而鱼油之甘香慢慢散发。鱼肉较结实,鱼油非常丰富,鲜味甘香。
味道鲜美,口感柔嫩爽脆。其肉质更爽口,鲜味无穷。
呈赤红色,肉质鲜嫩而结实。系吞拿鱼腩较少脂肪的部分,肉质结实。
刺身呈淡粉红色,细看可见充满脂肪纹理,肥美非常。吃进口中,顿觉极之嫩滑,且有溶解的感觉,然后是鲜美的鱼油香,十分好吃。
味道甘甜清爽,脂肪丰富,口感扎实。
正值11月系叶血引既丰收期,有幸系塩玉一试叶血引既滋味,果然肥美弹牙,带甘甜味,食到比拖罗有过之而无不及既甘甜芳香。
系鳕鱼既精巢,绵密滑嫩,入口即化的口感,真系会一试上瘾的。
串烧
脂肪同肉既比例刚好,每一啖都有肉既细嫩,同油份既香气。以特制烧汁烧成既日本黑豚五花腩,完美带出左豚肉既甘甜。
鸡胸骨系香港并唔常见,鸡胸骨有如鸡软骨,本身味道比较淡,只要配上简单既调味,就成为好好既佐酒小食。
牛肋骨肉油味重,一食落去已经成口油香,非常满足,肉质亦算腍滑,熟透亦好易咬开。
之前话过呢度刺身系飞机直送,开完刺身之后,鱼鲛就拎去做料理,所以非常新鲜架!烧完之后肉质仲好嫩滑,入口即溶咁,配合埋个甜甜地嘅汁,可以中和下油感添。
呢个汤清清地,薄薄嘅淮山,令个汤饮落更有口感,同时可以将先前所食嘅味道一次带走,准备迎接甜品。
甜品系柚子雪糕,味道清新,不会太甜,柚子味浓,非常滋味,食完好满足呀。
🎈Overall,觉得呢间居酒屋真系几舒服,座位之间唔太迫,想听隔离枱讲咩都难啊!
侍应又会follow住我地食成点,务求食完一味就有第二味,时间岩岩好,唔洗惊食得慢,d野食会冻哂。
同埋寿司个架真系好靓好靓好靓!(重要野要讲3次)
唔知下次黎会有咩时令食材呢?