事情係甘的,今日同朋友經過,想搵少少野食下,坐低傾下計,比呢間餐廳既日本風格吸引左我地,於是就決定試下~去到邊都一定要食沙律🥗既我、當然黎到日式料理餐廳既居酒屋🏮都唔例外啦!我幾仲意呢到既環境幾有feel!一坐低就叫左份雜錦魚生沙律🥗,一份枝豆,一串煙肉車厘茄!我真係超仲意食枝豆同沙律😹食沙律又健康又好食 仲可以減肥👍🏼啲魚生好新鮮 加埋啲芝麻 仲好香口tim!~整體黎講真係幾滿意既!呢到既環境除左好有feel之外,座位夠寬闊唔會逼、待應既服務態度都好好!乾淨清潔最緊要既, everything ok no problem! 塩玉居酒屋Shiotama銅鑼灣登龍街28號永光中心10樓港鐵銅鑼灣站 C 出口, 步行約4分鐘
事情係甘的,今日同朋友經過,想搵少少野食下,坐低傾下計,
比呢間餐廳既日本風格吸引左我地,於是就決定試下~

我幾仲意呢到既環境幾有feel!
一坐低就叫左份雜錦魚生沙律🥗,一份枝豆,一串煙肉車厘茄!
我真係超仲意食枝豆同沙律😹
食沙律又健康又好食 仲可以減肥👍🏼
啲魚生好新鮮 加埋啲芝麻 仲好香口tim!~

整體黎講真係幾滿意既!呢到既環境除左好有feel之外,
座位夠寬闊唔會逼、待應既服務態度都好好!

塩玉居酒屋
Shiotama

銅鑼灣登龍街28號永光中心10樓
港鐵銅鑼灣站 C 出口, 步行約4分鐘
2020-01-13 104 浏览
相比起西餐廳🍴、我更喜歡到居酒屋🏮我覺得居酒屋的情調不比西餐廳輸蝕我比較嚮往邊喝酒邊吃串燒🍢🍻因為今天只有我一個人,我就只點了幾樣小食我個人推薦⭐芝麻雞翼⭐、⭐一口炸雞⭐因為真的又香又脆、重點是肉質非常嫩滑、配搭沙津醬一流!最重要是、香脆可口的小食再配搭酒、真是不錯的享受👍🏼不單只肉質非常嫩滑,原來這裡的沙律菜也很鮮很甜!!!還有⭐香蔥蒜牛肉⭐肉質軟腍、又香又可口、令人回味無窮😍如果下次再來光顧,一定要叫多兩個好朋友來把酒談心!
相比起西餐廳🍴、我更喜歡到居酒屋🏮
我覺得居酒屋的情調不比西餐廳輸蝕
我比較嚮往邊喝酒邊吃串燒🍢🍻
因為今天只有我一個人,我就只點了幾樣小食
我個人推薦⭐芝麻雞翼⭐、⭐一口炸雞
因為真的又香又脆、重點是肉質非常嫩滑、配搭沙津醬一流!
最重要是、香脆可口的小食再配搭酒、真是不錯的享受👍🏼
不單只肉質非常嫩滑,原來這裡的沙律菜也很鮮很甜!!!
還有⭐香蔥蒜牛肉⭐肉質軟腍、又香又可口、令人回味無窮😍
如果下次再來光顧,一定要叫多兩個好朋友來把酒談心!
2020-01-09 90 浏览
今日同朋友出去聚會食飯🥳朋友一早就已經book好左餐廳就係去呢間塩玉居日本料理🤓-一入去已經見到有個吧枱入邊有好多密密麻麻嘅日本清酒🍶好有日本嘅感覺同風格🇯🇵吧枱前邊有幾張枱都算闊落 環境舒適當入去休息下都可以-依度主要食串燒多🍢所以我地都係叫串燒既野食同飲清酒 🤪啲串燒唔會燒得好硬 啲肉好入味好香😍 結果一支接一支 食唔停🤣🤣同朋友一路傾吓偈飲吓清酒就咁過左一晚好chill好唔錯啊☺️
今日同朋友出去聚會食飯🥳

結果一支接一支 食唔停🤣🤣
同朋友一路傾吓偈飲吓清酒就咁過左一晚
好chill好唔錯啊☺️
2020-01-09 68 浏览
放工同朋友聚會,朋友一早選定了這間居酒屋,環境寬敞,可以一路食住串燒飲番幾杯一路傾下計,呢到串燒好出名,用唔嘅鹽去調味。葱吞拿魚腩薄脆 店員推介話呢到好出名,吞拿魚腩蓉好多,滿滿油香,配左炸到脆卜卜嘅米通,口感豐富。辣酒煮花螺估唔到呢到有得食,花螺鮮甜肥美,都幾辣但好惹味。辣味松葉蟹蓋海膽石鍋飯有松葉蟹肉,海膽,蟹籽,攪拌好就可以,好鮮味,海膽入口即溶,蟹籽好脆卜卜。燒雞軟骨燒得好乾身,咬落爽口,加上香葱更香。醬燒豆腐豆腐十分嫩滑,醬汁香濃。燒鴨舌本身食開滷水鴨舌,原來燒都好好味。燒秋葵爽脆,咬落去仲好多汁。燒雞心好特別,我第一次食,好有咬口。

葱吞拿魚腩薄脆

辣酒煮花螺
估唔到呢到有得食,花螺鮮甜肥美,都幾辣但好惹味。

辣味松葉蟹蓋海膽石鍋飯

燒雞軟骨
燒得好乾身,咬落爽口,加上香葱更香。

醬燒豆腐
豆腐十分嫩滑,醬汁香濃。

燒鴨舌
本身食開滷水鴨舌,原來燒都好好味。

燒秋葵
爽脆,咬落去仲好多汁。

燒雞心
好特別,我第一次食,好有咬口。
2020-01-08 91 浏览
話說今日 我同朋友係銅鑼灣行街 因為周圍都好有氣氛🥳 我就同朋友決定去搵一間日本餐廳慶祝一下 我地發現呢間塩玉居酒屋 評價都好好 就一心過來試下呢間店舖🤤一來到服務員好快就安排我地入坐 服務態度同招呼都好好👍🏻 好快就叫左想食嘅食物最先來到嘅係三文魚沙律😋 沙律菜同車厘茄都好新鮮 三文魚個脂肪分佈好好 味道一流😝 再來叫左個雞翼 雞翼皮脆肉嫩加上芝麻 更香更惹味🤤 最後來左吞拿魚薄脆 吞拿魚魚容配上飯焦 飯焦香口唔再講 加上吞拿魚魚容 口感更加有層次👍🏻 好推薦大家來試試呢間高質日本料理🤗

2020-01-03 33 浏览
銅鑼灣真係好多高質樓上餐廳,尤其是日式料理~係銅鑼灣食過好多間居酒屋,而最喜歡之一嘅,塩玉居酒屋居酒屋一定會係我個名單入面!🤗塩玉居酒屋地方唔大,不過都好舒適,經典日本feel,餐廳服務都好好,最重要係食材好新鮮!!🤩我點了一份蟹籽沙律 清新開胃 很好味🤤牛柳粒牛味很重 肉質口感也很好 😉然後我點了一份手捲 手捲沾上了芝麻粒 相當香口😋 最後我點了一份吞拿魚薄脆 呢個我想重點推介 因為吞拿魚整成肉醬 所以吞拿魚口感變得綿綿的 同時也散發著吞拿魚香 加上飯焦的搭配 感覺味道上了一個同層次😍 非常推薦大家來呢間塩玉居酒居🥳
我點了一份蟹籽沙律 清新開胃 很好味🤤
2020-01-03 39 浏览
今日心情幾好 所以決定去銅鑼灣 選擇一間好的日本料理 獎勵下自己🥰 朋友都推介 話呢間塩玉屋酒屋 氣氛食物都很好 所以就決定來到餐廳好好慶祝🤗先講講呢到環境 整體來講都好有特色 整潔得來又好舒適店員服務好好 好快安排我地入坐 禮貌都很好👍🏻我自己鍾意的食物都點了首先我要推介一下 燒雞翼 雞翼嫩滑多汁 燒得皮脆肉嫩 做得很好味😋 再來講講呢個 蔥吞拿魚薄脆 魚蓉飯焦 呢個配搭好完美🤤 係我最喜歡一道菜色 再來一份炸雞 香口酥脆 沒有油膩感 滿滿驚喜🤩 係呢間塩玉居酒屋 食到非一般嘅質素🥳
先講講呢到環境 整體來講都好有特色 整潔得來又好舒適
店員服務好好 好快安排我地入坐 禮貌都很好👍🏻
我自己鍾意的食物都點了
2020-01-01 39 浏览
今日專登同事黎試下呢到既招牌菜「蔥吞拿魚腩薄脆」, 蔥吞拿魚腩薄脆故名思義就係蔥吞拿魚腩配搭脆香脆既米通, 呢個配搭新奇又有趣, 意想不到既係軟硬兼備既口感, 出奇地夾同好食😋再加啲青檸汁係上面就已經好開胃另外呢到既炸物同串燒都好出色, 我覺得呢到既雞軟骨又脆又香, 而且仲好入味👍🏻三文魚腩刺身亦都夠鮮甜,又不會太薄, 食完非常滿足👍🏼我哋仲叫左兩件火灸壽司🍣 燒得香之餘, 配搭香蔥口感更出色!除此之外, 呢到既環境都幾好, 空間夠大, 食得開心同舒服,仲好有氣氛!
三文魚腩刺身亦都夠鮮甜,又不會太薄, 食完非常滿足👍🏼
2019-12-30 33 浏览
好耐無去過日本🇯🇵旅行嘅我,好掛住係日本成日都會見到嘅居酒屋🏮經朋友介紹、過黎試下呢間日本料理餐廳🙆🏼‍♀‍一黎到餐廳,覺得呢到嘅裝潢同設計真係好有日本居酒屋Feel同情調🥰真係好似置身日本居酒屋一樣啊!🏮因為唔係太肚餓 所以只係叫左幾串串燒同玉子燒試下啲串燒唔會乾、同啲sauce好夾🥰咬落去仲會有肉汁Tim😍而且味道岩岩好唔會太鹹!呢到仲有日本空運過黎嘅魚生😱下次有機會一定會同朋友再過黎試下!日本空運,一定會好鮮甜😋搞到我真係好想買張機票飛去日本🇯🇵😎

經朋友介紹、過黎試下呢間日本料理餐廳🙆🏼‍♀‍

因為唔係太肚餓 所以只係叫左幾串串燒同玉子燒試下

啲串燒唔會乾、同啲sauce好夾🥰
咬落去仲會有肉汁Tim😍
而且味道岩岩好唔會太鹹!

呢到仲有日本空運過黎嘅魚生😱
下次有機會一定會同朋友再過黎試下!
日本空運,一定會好鮮甜😋
搞到我真係好想買張機票飛去日本🇯🇵😎
2019-12-30 47 浏览
今日同男朋友仔去左銅鑼灣行街街🥰行到咁上下就肚仔餓想食啲野男朋友話想食塩玉居酒屋 因為都好耐無食日本野喇🥢呢到既款式都幾多嫁😋滿足哂我咁多個願望有炸物、天婦羅🍤、又有刺身壽司、燒物仲有我最愛既串燒啊🍢呢到仲有日本空運直送既多款刺身,新鮮又美味😋仲意同朋友飲住酒食住串燒吹水既你千其唔好錯過啊😜呢到都有好多款日本清酒tim嫁🍶邊飲酒邊食串燒 真係好正嫁😋講到串燒 緊係要試下呢到既招牌 黑豚五花腩啦 睇見都流口水😆而我自己本身就仲意食雞泡魚乾同枝豆😆呢到既食物除左質素保證之外 個賣相都好精緻嫁 岩哂仲意影相打卡既朋友仔喇😋👍🏼
今日同男朋友仔去左銅鑼灣行街街🥰
行到咁上下就肚仔餓想食啲野
男朋友話想食塩玉居酒屋 因為都好耐無食日本野喇🥢

呢到既款式都幾多嫁😋滿足哂我咁多個願望
有炸物、天婦羅🍤、又有刺身壽司、燒物仲有我最愛既串燒啊🍢
呢到仲有日本空運直送既多款刺身,新鮮又美味😋

仲意同朋友飲住酒食住串燒吹水既你
千其唔好錯過啊😜呢到都有好多款日本清酒tim嫁🍶

邊飲酒邊食串燒 真係好正嫁😋
而我自己本身就仲意食雞泡魚乾同枝豆😆

2019-12-30 59 浏览
今日同閨蜜👭約左玩VR,玩完之後想搵個地方傾下心事同近況,所以最後就搵左間又有酒飲又有日本野食既餐廳喇😋我地兩個都係吃貨~ 最仲意食好西👍🏼😋岩岩去完玩VR 肚仔有少少餓緊係要補充一下體力嫁啦🥰呢到嘅碟同食物擺設都好靚,佈置好有日本風格,好岩我地兩個影相打卡朋友仔最鐘意食沙津,我地叫咗個蟹子沙律🥗Share~ 幾清新幾好味😀我唔鐘意食飯同烏冬~所以就叫多咗幾件壽司🍣同小食😋最重要嘅係,呢到環境真係唔錯,夠哂寬闊舒適,唔洗逼住食得咁辛苦食得舒舒又開心,今次係一個好滿意既體驗🥰👍🏼

我地兩個都係吃貨~ 最仲意食好西👍🏼😋
岩岩去完玩VR 肚仔有少少餓緊係要補充一下體力嫁啦🥰

我唔鐘意食飯同烏冬~
所以就叫多咗幾件壽司🍣同小食😋

食得舒舒又開心,今次係一個好滿意既體驗🥰👍🏼
2019-12-24 38 浏览
塩玉居酒屋俾我嘅第一印象係好適合朋友小聚嘅地方,溫馨舒適的小料理店,佈置和餐具好有日本特色,特別喜歡日本的餐具!尤其是呢度嘅杯,唔同顏色唔同樣嘅被擺埋一齊,每一款我都覺得可以擺係屋企當裝飾!塩玉嘅壽司種類都多,其中有幾款係我特別想推薦嘅蔥吞拿魚腩薄脆我估呢款應該個個黎到都會想嘗試嘅菜式,顏色望落好舒服,下面係卜卜脆嘅米通,上面個面鋪滿咗淡淡粉紅色嘅拖羅,仲有d蔥係最頂點綴。食落口感豐富,而且加埋上面有d青檸汁,好開胃!蔥吞拿魚腩卷:似乎我好中意食吞拿魚,又係吞拿魚,哈哈!不過呢款壽司同上面個款蔥吞拿魚腩薄脆,食落口感係完全唔同嘅,呢款卷物望落就係經典壽司卷物嘅樣,可以一啖一個,望落普通,但係食極唔厭,非常熱衷於紫菜包住內陷嘅壽司!呢款食落更加軟糯d燒玉子燒玉子燒嘅口感,就算唔描述,都可以想象得到,軟熟,入口蛋香味十足,令人沉醉其中,哈哈!介紹嘅呢三款壽司係我自己比較推薦嘅,次次食壽司我都會揀口感比較唔同嘅,一餐飯食到口感唔同嘅幾款壽司,好滿足~

塩玉嘅壽司種類都多,其中有幾款係我特別想推薦嘅
蔥吞拿魚腩薄脆

蔥吞拿魚腩卷:
似乎我好中意食吞拿魚,又係吞拿魚,哈哈!

燒玉子燒

2019-12-19 58 浏览
一年後再重回這個開心的餐廳,食物都可以,但是員工真係一般。因為實在太忙,所以出現漏單情況。黑松露白身魚薄切片,比以前細了一節。壽司都OK,但亦是細了些。叫了一條燒烤魚,可惜的是十分梅,$380一條,有點覺得不值得。整體來說還是不過不失。最好就是在這裏登記訂枱還有八五折優惠。
「🏮🍶登龍街樓上居酒屋🏮🍶」.📍䓤吞拿魚腩薄脆($68)Fatty Tuna with Rice Cracker👑店內招牌名物,滿滿的吞拿魚茸入口即溶,配上香口的米脆餅和沙律醬,絕配!很好吃😋👍🏻!是一個超級開口的小食。.📍仙台名物酢麵豉軟牛脷($88)Ox Tongue👅 燒牛脷十分香口,黑椒等調味入味,厚厚的牛脷肉質軟腍,芥末醬能減輕牛肉的油膩感。.📍燒牛脷($48)Ox Tongue 以黑椒調味,很有嚼頭。.📍燒雞翼($38)Chicken Wings雞肉嫰滑,燒得惹味。.📍燒雞軟骨($25)Chicken Soft Bone咬下去卜卜脆🦴 ,不錯吃。.📍日本黑豚五花腩($42)Japanese Pork Belly燒得惹味,油脂甘香🐷。.📍月見自家製免治雞肉棒($28)Minced Chicken with Egg Yolk淋上甜燒汁的雞肉柔軟,再沾上蛋黃吃,富有蛋香🐣。.整體上食物味道尚可👍🏻,不過上菜速度超級緩慢🐢🕥,這方面有待改進。.餐牌如下
「🏮🍶登龍街樓上居酒屋🏮🍶」

䓤吞拿魚腩薄脆
䓤吞拿魚腩薄脆
📍䓤吞拿魚腩薄脆($68)
Fatty Tuna with Rice Cracker
仙台名物酢麵豉軟牛脷
📍仙台名物酢麵豉軟牛脷($88)
燒雞翼, 燒牛脷
📍燒牛脷($48)
Ox Tongue
以黑椒調味,很有嚼頭。
📍燒雞翼($38)
Chicken Wings
雞肉嫰滑,燒得惹味。
燒雞軟骨, 日本黑豚五花腩
📍燒雞軟骨($25)
Chicken Soft Bone
咬下去卜卜脆🦴 ,不錯吃。
📍日本黑豚五花腩($42)
Japanese Pork Belly
燒得惹味,油脂甘香🐷。
月見自家製免治雞肉棒
月見自家製免治雞肉棒

📍月見自家製免治雞肉棒($28)
Minced Chicken with Egg Yolk
淋上甜燒汁的雞肉柔軟,再沾上蛋黃吃,富有蛋香🐣。
餐牌如下
2019-12-16
用餐时段
2019-12-16 438 浏览
放工後與朋友到銅鑼灣永光中心的一間樓上日本餐廳吃晚飯,七點人流不算少,大多都有預先在openrice 預訂座位。.📍䓤吞拿魚腩薄脆($68)Fatty Tuna with Rice Cracker餐廳招牌特色菜🌟,上面有厚厚的一層吞拿魚蓉🐟,再加上沙律醬,最底脆卜卜的脆米。軟滑的吞拿魚蓉配上炸至鬆脆的脆米,形成衝突的口感,最後唧上青檸汁,味道更加清新👍🏻😆。.📍仙台名物酢麵豉軟牛脷($88)Ox Tongue👅牛脷厚切, 口感軟腍,外面燒至焦香,灑上黑椒調味,再點上芥茉醬,非常好吃😋。.📍特上壽司拼盤10貫($278)Deluxe Assorted Sushi 10 pcs壽司整體質素很高🍣,尤其海膽有驚喜,creamy又鮮甜,完全沒有腥臭味;吞拿魚油潤🐟,入口融化;醃過的三魚子,卜卜脆富鹹鮮;鰻魚肥美;蝦肉晶瑩鮮甜;帶子肉厚柔軟;三文魚腩極級肥美。只是略嫌壽司飯不夠酸,而且價錢比較貴。.冰涼的厥餅,口感煙煙韌韌,不錯。食物味道不錯,不過可惜上菜時間非常長,吃完第一樣菜後基本上等了半小時才上第二道菜,實在匪夷所思呢!
📍䓤吞拿魚腩薄脆($68)
Fatty Tuna with Rice Cracker

📍仙台名物酢麵豉軟牛脷($88)
Ox Tongue

📍特上壽司拼盤10貫($278)
Deluxe Assorted Sushi 10 pcs

冰涼的厥餅,口感煙煙韌韌,不錯。

食物味道不錯,不過可惜上菜時間非常長,吃完第一樣菜後基本上等了半小時才上第二道菜,實在匪夷所思呢[流汗]!