2024-04-10 301 浏览
我系一个喺湾仔返工嘅打工仔,其实早喺七八年前已经有帮衬开,一星期都会买两次外卖。食物方便其实还好啦。虽然车仔面选择唔系特别新颖,但呢个价钱冇投诉。今日特登写呢个食评因为实在有太多太不愉快嘅事情,相信部份港人选择唔留港消费都系因为价钱同埋服务态度。一碗面几十蚊,价钱当然唔系问题,问题出喺服务态。基本上10间有九间都系咁,尤其是中午繁忙时间。可能有人会谂,咁唔好又帮衬佢咁多年。的确就系因为方便,香港人就系贪方便,或者系冇选择。我对呢间嘢冇偏见,只系个别员工服务有问题,忍唔住要喺度反映。平时收外卖纸个阿姐已经态度差,行入间舖递外卖纸俾佢谂住方便唔使佢行,佢会用命令式嘅语气同你讲:出返去。就算你褪到出返去门口,佢会再补多句:落多两级。心谂,入嚟帮衬你多谢都冇句仲要比起你受,香港人就系衰冇礼貌,样样嘢都急同快,俾人印象真系差,尤其呢啲外卖,你呢啡啡求求其其,好似问多佢一句都会死𠮶种。入正题,今日又去帮衬外卖,收外卖纸个阿姐一如以往命令式嘅服务态度,喺收外卖嘅时候比错咗一次我,好心提佢佢换返俾我,心谂实冇死啦,然后返到公司一打开个面先见到又系错嘅。打返去新拱照同佢反映,问题嚟啦,有个后生少少嘅姐姐

就算你褪到出返去门口,佢会再补多句:落多两级。

入正题,今日又去帮衬外卖,收外卖纸个阿姐一如以往命令式嘅服务态度,喺收外卖嘅时候比错咗一次我,好心提佢佢换返俾我,心谂实冇死啦,然后返到公司一打开个面先见到又系错嘅。打返去新拱照同佢反映,问题嚟啦,有个后生少少嘅姐姐听电话电。我问佢可唔可以叫返收外卖纸𠮶位员工,点知佢一句就话:佢好忙㗎,唔得闲听你电话啊。咁唯有同佢交代啦。点知呢个后生少少嘅姐姐态度极差。同佢表达左比两次我都错,点知不但一句对唔住都冇,仲要同我讲我都有责任去对一次单对返啲食物系冇比错。我同佢讲,咁唔好意思呀系咪我问题而家?比错2次嘢食我都仲要我道歉?之后佢就话,你要明白繁忙时间大家都好忙,坚持咁话你哋客人自己都应该对返食物。

我𠮶刻心谂,忙就大晒?自己出错就将责任推喺客人身上,坚持厚面皮唔道歉,又唔建议补救方案,例如返嚟换过面俾你等。你哋可能会谂,好少事啫,咪照食咗佢啰。但我唔系咁谂。一嚟系原则嘅问题,唔可以促成佢哋呢种服务态度系正确,二黎我唔选择去食嘅原因系因为我对佢比错𠮶样食物有敏感。所以最后都系选择行返返去同佢换返个面。

点知一去到同佢开口讲,佢就当住所有客人面前拆开我个面同我讲:边度有错啊对返张单冇错㖞。咁我就同佢解释返系因为连张单都错佢先肯换返个面俾我。仲要黎手订支笔同埋外卖单俾我自己填,真系佩服佩服!

最后我当然同佢讲,你哋咁嘅服务态度,难怪个个都唔留港消费啦。你哋有问题嘅时候,就净系识得摊大手板问政府攞钱同求救,又唔认真谂吓其实自己边度出咗问题人哋先唔嚟帮衬你。顺风顺水𠮶阵又唔见你益街坊?

真心希望政府唔会帮你哋呢啲咁嘅冇品食肆企业。同埋经历今次之后我真系可以忍心唔再帮衬你哋。宁愿小个选择,都唔要受你哋气。
虽然咁样做对你哋影响唔大,但真系希望你哋可以自我检讨。
2024-04-10
20 分钟 (外卖自取)