2021-07-25 216 浏览
一行4人咖喱叶食晚饭,几日前已经透过OpenRice订座,有订坐优惠,食满$500送一支餐酒。准时到达餐厅,餐厅比较细,灯光昏暗,环境几企理,大约有4-5 张枱。餐厅里面多数都系外籍嘅侍应,得一个讲广东话嘅香港人,系一个叔叔嚟嘅,可能系老细挂。咁因为佢识广东话,都系佢帮我哋落单,同埋介绍吓啲食物。餐厅嘅定价我觉得系属于中上价钱(以地区同规模来讲),一啲都唔平嘅,每样主食都系$100以上。送嘅胡椒饼,味道超咸,亦唔够脆,buffet果啲都好食过佢。以一间正宗嘅印度菜来讲就唔合格。待应叔叔推介嘅沙律,就系生嘅红萝卜青瓜同埋蕃茄,不过个汁系有少少特别,有啲咖喱味咁。我哋话钟意食辣,叔叔推介嘅最辣嘅鸡,以我来讲觉得系微辣,如果食开四川野可以食到小辣嘅都完全冇问题,唔会觉得佢好辣。雪藏鸡肉,每人有一粒仔咁大把。其实𠮶啲雪藏鸡肉$10都有一大件,比多两粒都唔怕啦。呢度成碟𩠌夹埋只有早餐嘅三份一件鸡扒左右,有几粒薯仔。呢一个牛油咖喱虾,真系超级揾笨,啲虾真系好似大海捞针一样,系雪藏,透明,好细粒,杨州炒饭果种虾仁,要嚟炒蛋我都嫌佢细,重点系:都系得五粒仔。但系呢碟野要$140。净系睇相系咪以为系一碗
咁因为佢识广东话,都系佢帮我哋落单,同埋介绍吓啲食物。

。呢度成碟𩠌夹埋只有早餐嘅三份一件鸡扒左右,有几粒薯仔。

呢一个牛油咖喱虾,真系超级揾笨,啲虾真系好似大海捞针一样,系雪藏,透明,好细粒,杨州炒饭果种虾仁,要嚟炒蛋我都嫌佢细,重点系:都系得五粒仔。但系呢碟野要$140。净系睇相系咪以为系一碗汤呢?

Tandoori Chicken 系咁多碟𩠌入面最多肉的了,名副其实咁样有四件鸡。鸡肉亦都做得好嫩滑,全晚最好食我觉得就系呢一个𩠌。

一个铁板鱼,佢推介嘅时候我以为系一条鱼,嚟到原来系有五件大约系麻雀咁大嘅鱼块,几干下,麻麻地。不过已经算系第2好嘅𩠌,起码食到有肉落肚。其余两个咖喱好似净系食汁咁。

Naan 叫咗两份,一份系蒜蓉味,一份原味,要来食咖喱汁,因为百几蚊一碟𩠌主要得汁,冇理由唔食㗎嘛

呢度系冇免费嘅水供应, 20几蚊一支水。送咗一支餐酒,可以自己选红酒定白酒,超市几十蚊果啲啦,送嘅冇要求,而且佢真系有酒杯同埋有冰桶,算系咁。
虽然佢𠮶啲食物份量真系好少,但系佢味道其实又唔系差嘅,啲咖喱汁系几好味嘅。如果系钟意食汁捞饭𠮶啲人应该钟意。因为我自己其实唔钟意食咁多淀粉质,所以我应该唔会再嚟,如果净系食𩠌,我一个人食四碟咖喱都唔会饱。
除咗水,冇另叫嘢饮,因为唔想饮甜野,要留Quota食甜品,一个人$180左右,留肚行去附近大街少馆食甜品,可看下一篇食评。