2018-08-24
1963 浏览
书签左呢间饺子店好长时间,两间分店都算方便我,最近迁到佐敦上课,所以有个藉口一试。平日晚上入座时客人唔多,店员仲要喺门口招客。店面装潢有少许传统味,木枱木櫈,原来仲提供手机程式外卖餐牌供应7款饺子,白菜、韭菜、芹菜、蕃茄蛋、素饺、羊肉等,净饺$42-50,原设为冇汤,要汤底加5蚊,转煎饺加8蚊,汤/煎一律10只。汤底4款,分别为牛犇汤、酸辣汤、蕃茄汤、麻辣汤。另有饭面、凉菜。鸡丝拌鸡皮 $21/细份两份细同一份大争几蚊而已,手撕鸡黎讲佢都算十分鞋口干柴,好在麻酱够,粉皮口感还好,唔会黏埋一坺。白菜猪肉净饺 +秘制牛犇汤底 $47年纪大相对煎饺开始倾向投汤饺一票,一份十只,都系人手包,同食开嘅东北饺之类价钱差不多。饺子一口size,唔会一夹就散,好在饺皮都唔会太厚,仲隐约见到内馅。白菜猪肉饺系用大白菜,菜量少而碎,肉馅压得实净偏干,冇乜肥肉,唔算十分之对我口味。饺馅味道唔重,皆因汤底颇重口味,牛犇汤好似成碗寿喜汤咁嘅色水,闻落都会有牛肉面感觉,饮落完全唔系𠮶回事将甜豉油加热再加芫茜味,又甜又咸,胜在汤头够热,入面有几旧焖得几腍嘅牛肉粒仔。肉三鲜 净饺 (韭菜、猪肉、虾仁) +蕃茄汤 $5
鸡丝拌鸡皮
白菜猪肉净饺 +秘制牛犇汤底
跟白菜饺唔同,里面有细细粒完整虾仁、韭菜占多、肉少,无功无过。点蕃茄汤底系个错误,汤头唔够热,茄水一碗,加粉开茨咁,早知叫个面饮清汤好过。我个人感想系同少量负评一样,饺子还好,汤底真系唔是我杯茶。
肉三鲜 净饺 (韭菜、猪肉、虾仁) +蕃茄汤