2018-05-03
行湾仔,系人来人往嘅地舖见到呢间拉面店就入咗嚟听讲佢系主打京都嘅拉面,而系香港都比较少听闻小食:炒豚泡菜先上豚肉比泡菜多,味道亦十分浓郁豚肉好爽口弹牙,全部都系腩肉位,食得我哋好滋味而且泡菜同豚肉嘅配搭真系好有味道嘅保证加咗一份玉子,因为share食,所以叫咗佢另上,原来系溏心蛋虽然流心效果唔太明显,但系都几特别,入味蛋黄部分粉糯,蛋白滑溜咖哩豚肉拉面加牛肉真系十分有惊喜!!!豚肉叉烧煮完仍然好弹牙,好似食紧五花腩肉咁,好正面条较幼,与汤汁融为一体日式咖哩汤同牛肉十分搭配,加上少少木耳同菜丝,呢碗拉面值90分豚骨酱油拉面嘅豚肉仍然好食厚切弹牙而呢个汤底亦十分浓郁,啖啖都系酱油同豚骨嘅香味冇辣不欢嘅我加咗呢度自家制嘅辣椒味噌虽然汤底本身都较重口味,但系呢个味噌又唔会太浓或者太辣,好啱口味舖头嘅装潢都好有特色,见到啲著和服嘅少女嘅相,不禁令人回想起返日本老家嘅美好时光
听讲佢系主打京都嘅拉面,而系香港都比较少听闻
小食:炒豚泡菜先上
豚肉比泡菜多,味道亦十分浓郁
咖哩豚肉拉面加牛肉真系十分有惊喜!!!
豚肉叉烧煮完仍然好弹牙,好似食紧五花腩肉咁,好正
面条较幼,与汤汁融为一体
豚骨酱油拉面嘅豚肉仍然好食厚切弹牙
而呢个汤底亦十分浓郁,啖啖都系酱油同豚骨嘅香味