2024-09-18 527 浏览
起7/9嘅时候,香港同我嫲就走左去南昌试下佢嘅半岛酒楼食下午茶。环境算系同湾仔𠮶间都系唔错下,食物同价钱就有啲区别。当时就叫左烧鹅濑粉,炸两,野菌千层竹,薄撑,同芝麻马啼糕。当时,我地叫左2个薄撑,2个都唔错。芋头粒薄嘅话,饼皮几松脆,而且芋头口感粉粉地几香芋头味下。外加上通常薄橕系用葱或者杂豆,好少用芋头粒整落去。另外个就系花生碎味,味道就比较甜口,可以食到除左花生碎外,仲会加椰丝同糖,会似甜品。另外,黑芝麻马啼糕都系推荐。糕点食落去会有香浓嘅芝麻香味,外加马啼嘅清脆同糕点本身软谂嘅口感互相做陪衬,令到风味几和谐下。濑粉嘅话可以见到应该系佢招牌,大部分人都叫,外加价钱去合理,23个几一份,都唔错。整体来讲就下午茶而言其实唔错,价钱经济实惠,都多人食

整体来讲就下午茶而言其实唔错,价钱经济实惠,都多人食