2023-02-13 524 浏览
大埔中心附近终于有一间食得过嘅粥店,因为好多年呢一区都系得两间粥店,另外仲有一间茶餐厅有粥食(几年前停卖粥因为请唔到师傅),不过佢哋啲粥品都系麻麻哋,行远少少仲有两间以肠粉为主打嘅粥品店,系同一个集团嘅连锁店,不过一来行得远,二来佢哋嘅质素都系高呢几间少少,所以已经好耐冇喺屋企附近食粥。不过呢间新开一段时间嘅粥品店质素唔错,当然比起外面好食嘅都仲有一啲距离,不过喺区内嚟讲算系唔错,而且佢个价钱比较合理,一碗鱼片粥都系$24 ,另外𠮶两间一间$26一间$30 ,大家可以比较吓。今日叫咗鱼片粥、皮蛋瘦肉粥、豉油王炒面同埋葱花斋肠,各样嘅水准都OK,有时会觉得其实一碗粥系唔系咁难,原来越简单嘅嘢往往就系越困难。