2024-09-18 20 瀏覽
晚餐叫了叉燒腸粉,外賣回家後約15分鐘才吃,也夠熱,幾滑,幾好味,而且是又是另上,幾好。皮蛋瘦肉粥,沒有太多料,幾條肉柳絲,粥底也稍稀及咸。蔥花蝦米腸粉,本人略嫌太多蔥,蔥味道蓋過腸粉的味道(個人喜好問題)。落單及收銀姐姐態度認真麻麻,應該用差來形容。站在收銀處前等她處理完手頭上工作才落單,她完成後,可以無視客人,走咗去隔了1分鐘多再返來落單,全程黑口黑面,而家仲有咁嘅服務態度,比個「like」。
2024-09-16
10 分鐘 (外賣自取)
  • 叉燒腸
2024-05-18 146 瀏覽
星期六晏晝時間去呢間舖頭買咗一碗粥一個牛脷酥同埋。味道冇問題,但係服務態度10分惡劣。我買外賣嗰陣已經講咗話要展剪啲牛脷酥同埋煎堆,可能個阿姐聽唔到或者唔記得,直接將牛脷酥同埋煎堆擺入膠袋,我就即刻同佢講話唔該 要剪開。個阿姐同我講,話:而家咁多人邊有時間同你剪呀,我哋堂食都好忙啦,本身啲外賣都唔想接㗎啦。 我冇出聲望一望佢,佢話:你要剪嘅話就等一陣啦。等咗唔知幾耐之後,個阿姐終於出嚟,繼續講:我哋真係好忙㗎,啲外賣客都唔係個個剪,之後就幫我喺膠袋拎咗兩舊嘢出嚟試,是但剪咗一嘢就俾返我。試問有邊個可以自己剪到嘅會唔剪? 堂食嘅就可以剪埋外賣嘅就唔可? 外賣餐具都係得個匙羹喺公司點樣食? 堂食係客,外賣就唔係客? 服務態度真係好有問題,我已經唔介意要等佢忙完 之後先幫我剪,但係換來嘅竟然係咁嘅態度同埋做法實在令人憤怒!!

「剪」咗嘅牛脷酥同煎堆

2024-04-29 107 瀏覽
午餐時間入座,毋須等位,等咗三四分鐘侍應姐姐只叫等陣,但係又唔記得邊個客入先,我繼續等,終於等到知我存在,悔悔氣氣問我食乜,由於唔想再周圍走就叫咗碗瘦肉粥,阿姐喝我講大聲D,費事同佢勞氣,算數!食物尚可,態度欠佳,有得揀唔使再光顧。
食物尚可,態度欠佳,有得揀唔使再光顧。
2024-01-27 276 瀏覽
萬記粥店開業一段時間,主打各式各樣嘅粥品。嚟呢度一定要點生滾靚粥,豬潤鯪魚球雙拼粥即叫即做,豬膶生熟程度啱啱好,有啲爽口唔會過鞋過老。粥底綿滑帶少少甜味。及第粥同樣出色,一碗有齊唔同嘅豬嘅部位。豬嘅內臟清洗乾淨無異味。另外點了蝦腸,腸粉嘅皮有米香十分滑,蝦粒大粒爽口。豉油王炒麵發揮正常,但份量偏大, 十分抵食。另外,呢間餐廳有埋其他地方少見嘅懷舊小食白糖糕同埋黃糖糕。之前食過味道清甜,白糖糕沒有酸味,十分難得。可惜今次夜晚去已經賣晒,如果唔係一定會嗌。
萬記粥店開業一段時間,主打各式各樣嘅粥品。

另外點了蝦腸,腸粉嘅皮有米香十分滑,蝦粒大粒爽口。

豉油王炒麵發揮正常,但份量偏大, 十分抵食。

2023-12-18 162 瀏覽
中國人早餐食碗粥是常識,兩個人一人一碗粥一個腸粉再加個油器就係一個滿足嘅早餐。魚片粥多青多薑,魚片很新鮮,粥底屬於豐厚型。窩蛋碎牛粥的牛肉亦算新鮮。呢碟齋腸最有驚喜,因為真係好滑,甜醬麻將自己落,好好食。煎堆竟然唔會油淋淋,軟硬適中加上芝麻夠香,雖然唔係熱辣辣但係味道都唔錯。最後值得一讚嘅係佢哋嘅服務,雖然已經有三位姐姐但係爆場時都忙到甩轆,不過佢哋仍然好有禮貌,又唔會的客人食食吓要坐埋一面俾其他人搭枱,嗰日我見門口都有人排隊,所以嗱嗱臨食完就走,唔好阻人做生意。
魚片粥多青多薑,魚片很新鮮,粥底屬於豐厚型。
窩蛋碎牛粥的牛肉亦算新鮮。
呢碟齋腸最有驚喜,因為真係好滑,甜醬麻將自己落,好好食。
2023-06-29 436 瀏覽
開店時食過一次足料唔錯~今晚心血來潮,粥店又未收外賣碗艇仔粥及豬潤腸滿心期待一試,超級失水準個粥足料,但好水都唔知食緊乜,豬膶腸仲離譜皮厚豬潤大大粒完全唔掂檔,求其做不知所謂
開店時食過一次足料唔錯~
2023-06-29
宵夜
2023-06-18 218 瀏覽
炸兩d皮痴到實,油炸鬼都出嗮油,好明顯做好擺咗好耐,皮蛋瘦肉粥有魚鱗真系好唔理解,艇仔粥嘅豬皮仲要系臭嘅,同店員講唔肯換態度其差。外賣食咗好多次都冇嘢,偏偏堂食出咁大件事,都唔明點解要趕客走

2023-02-13 524 瀏覽
大埔中心附近終於有一間食得過嘅粥店,因為好多年呢一區都係得兩間粥店,另外仲有一間茶餐廳有粥食(幾年前停賣粥因為請唔到師傅),不過佢哋啲粥品都係麻麻哋,行遠少少仲有兩間以腸粉為主打嘅粥品店,係同一個集團嘅連鎖店,不過一來行得遠,二來佢哋嘅質素都係高呢幾間少少,所以已經好耐冇喺屋企附近食粥。不過呢間新開一段時間嘅粥品店質素唔錯,當然比起外面好食嘅都仲有一啲距離,不過喺區內嚟講算係唔錯,而且佢個價錢比較合理,一碗魚片粥都係$24 ,另外嗰兩間一間$26一間$30 ,大家可以比較吓。今日叫咗魚片粥、皮蛋瘦肉粥、豉油王炒麵同埋蔥花齋腸,各樣嘅水準都OK,有時會覺得其實一碗粥係唔係咁難,原來越簡單嘅嘢往往就係越困難。
2022-12-07 353 瀏覽
粥鋪而家買少見少,新開張已經吸引大批人排隊去食,因為位置好方便之餘,價錢都算平民。門面都乾乾淨淨,好企理。❤️粉腸豬紅粥$36粥底好足料,唔會水汪汪,味道剛好,唔會偏淡偏咸👍🏻全部都好入味,粉腸唔會有內臟味,因為有用調味料腌,所以好夠味👍🏻豬紅都係有腌,所以味道唔會淡荗荗🤤❤️牛利蘇$10外皮好酥脆,就算唔係熱辣辣食都仍然好脆,而且食落唔會覺得硬掘掘👍🏻😋之前都有試過佢其他嘅油器-煎埋,都做得好好,起碼唔會油淋淋。呢個價錢,大大件好抵食👍🏻

門面都乾乾淨淨,好企理。

粉腸豬紅粥

❤️粉腸豬紅粥$36
粥底好足料,唔會水汪汪,味道剛好,唔會偏淡偏咸👍🏻
豬紅都係有腌,所以味道唔會淡荗荗🤤

牛利蘇

❤️牛利蘇$10
2022-12-07
5 分鐘 (外賣自取)
粉腸豬紅粥
牛利蘇
2022-09-27 392 瀏覽
間唔中都幾鍾意食粥~見門面好新,於是試下。。選擇都多~但整體味道覺得一般~.冬菇雞粥好味度:⭐️⭐️個粥底完全煲到無米,好似糊狀咁,雖然覺得綿綿粥好味,但唔係綿到糊狀咁🥺🥺而d 雞又無味。。😵‍💫.煎堆咁arm 撞正新炸起。。好味!!👍🏻👍🏻.蝦米腸好味度:⭐️⭐️⭐️.朋友叫的豬潤粥。。好味度:⭐️⭐️⭐️雖然都係"粥糊"..不過味度比我果碗好😂😂.油炸鬼都還好。。唔會擺到太硬😂😂
間唔中都幾鍾意食粥~見門面好新,於是試下。。
選擇都多~
但整體味道覺得一般~
冬菇雞粥
好味度:⭐️⭐️
而d 雞又無味。。😵‍💫

煎堆咁arm 撞正新炸起。。好味!!👍🏻👍🏻

蝦米腸
好味度:⭐️⭐️⭐️

朋友叫的豬潤粥。。
好味度:⭐️⭐️⭐️
雖然都係"粥糊"..不過味度比我果碗好😂😂

油炸鬼
都還好。。唔會擺到太硬😂😂
2022-05-11 259 瀏覽
及弟粥好足料,粥底好滑同甜,加錢要埋半隻皮蛋,豬潤腸粉好食,有粵式拉腸嘅口感! 上次食過魚腩粥都好正,不過要早啲食先有,性價比超高! 希望質素同價錢 keep到! 會再幫襯
  • 及弟粥
  • 魚腩粥
  • 豬潤腸粉
門口已經見到好多人問有無牛脷酥同煎堆,無嘅話就食油炸鬼照殺!睇嚟鍾意食粥嘅人都唔少喎👀🙌🏻!兵仔我都好鐘意食粥,又係新開嘅粥店,於是就決定入去一試究竟!🔥食嘅時候雖然係下晝4點,但係都座無虛席🤙🏻💃🏻。💂🏼《艇仔粥加鹹蛋》 $24+$5=$29落咗單冇幾耐就有粥食💗!大大碗不特止,入面份量非常足料!碎牛比得好多🐂,魷魚同豬皮都一樣比得無手軟🦑🐖,成個粥都好夠味道,而且都煮得幾綿,另外加咗隻鹹蛋成碗粥就更加鹹香十足!不過就食到少少蛋殼🥚。評分:85/100💂🏼《蝦米炸兩腸粉》$20炸兩腸粉大大份,而且有啲蝦米喺度就更加香口🦐。腸粉嘅皮厚度適中,不過兵仔就鍾意食偏薄嘅皮~😆入面嘅油炸鬼非常香脆,記得趁熱食啊!擺耐咗就會開始變得軟身。評分:85/100💂🏼《豉油皇炒麵》$14豉油皇炒麵配個粥食真係一流!就咁食嘅話就可能有啲乾喇。不過粥店入邊都有提供好多醬料,辣醬麻醬都有😻!同埋呢個價錢呢個份量,抵食!評分:70/100總結:粥品同小食都係大件夾抵食,而且味道又夠,唔使驚話食粥就會淡茂茂😝!建議兩個人嘅話,一人一碗粥加一份小食,或者兩個人share一碗粥,然後叫兩個小食,如果唔係有機會食唔晒㗎

💂🏼《艇仔粥加鹹蛋》 $24+$5=$29
評分:85/100

💂🏼《蝦米炸兩腸粉》$20
評分:85/100

💂🏼《豉油皇炒麵》$14
評分:70/100

總結:
粥品同小食都係大件夾抵食,而且味道又夠,唔使驚話食粥就會淡茂茂😝!建議兩個人嘅話,一人一碗粥加一份小食,或者兩個人share一碗粥,然後叫兩個小食,如果唔係有機會食唔晒㗎🍽!千祈唔好做大晒鬼啊!👻👻👻
頒發軍階:上將🎖🎖🎖🎖
艇仔粥加鹹蛋
蝦米炸兩
豉油王炒麵
艇仔粥加鹹蛋
蝦米炸兩
  • 蝦米炸兩腸粉
  • 艇仔粥
粥綿綿的不是水水的,很足料,皮蛋瘦肉粥也不過是$24,腸粉抄麵大大蝶,每碟都是十多元,價錢便宜抵食。油炸鬼很重手,別家的油炸鬼內裹都是空氣。環境清潔,服務員是阿姨級都很熱情。這樣的價錢,很擔心他們如何營運
2022-04-14 147 瀏覽
員工黑面,不知所謂,因為員工嘅態度想食都變唔想食,唔想做生意就連門都唔好開啦,呢個世界真係乜人都有,真心唔知黑解甘多人會讚間鋪好,仲以為有幾掂點知俾錢貼難受,睇到乜員工就知有乜老闆,真心勸喻千祈唔好去幫襯呢啲甘嘅垃圾舖頭
2022-04-03 132 瀏覽
我一年四季都好中意食粥,一直苦悶大埔沒有好食的粥店,直到這粥店開店,我終於夢想成真了。佢開設在大埔中心最繁忙地點附近,新開時間撞正第五波疫情,不過嘗過其粥品,確實不愧有這般膽量。這是第二次光顧了,質素依舊與第一次相若,十分滿意。粥底濃稠、棉滑,配料亦豐富,今次點了碎牛皮蛋粥,碎牛份量十足,皮蛋蛋黃呈芥茉黃,濃香黏口,食得出非普通貨,滿足。食完不口渴,不加味精的粥店,難得。門口旁看到油器師傅招聘廣告,心想新鮮自製油器,加分。可惜今日肚皮有限,下次再訪,一試腸粉油器質素。
2022-04-03
3 分鐘 (外賣自取)