2017-06-24
我生日,男朋友特意上网揾个呢间餐厅,重早四星期前订,佢话做咗online research话好多人推荐。间餐厅树立喺上环西营盘个头,周围都系旧海味舖,所以别树一格。装修好stylish, 坐位都舒服,有table或者可以坐bar枱对住厨师煮嘢唔知因为佢哋有酒吧区,d音乐大声,定装修令到d声走唔到出去,总之嘈到听唔到自己或者对方讲嘢。至于嘢食,我哋点咗个7course menu,再加咗个cocktail purple samurai, 个cocktail甜甜哋,超易入好同好味,用sake樽去serve, 有玫瑰花瓣,好特别。7-course menu: 一开始送嚟嘅包好弹牙软熟,真系由面包都已经好好食,到个餐(1)先嚟带子做头盘,我见到隔离两枱就算散点都有叫,应该系好嘢,亦系我同男朋友觉得全晚最好食. 带子味道新鲜,有芒果提子,个汁够晒复杂,味道清新卖相好靓,成个人突然对餐饭抱好大期望 (2) Ox heart tartar第一次食,开头唔知,仲问点解肉质咁得意,不过好好味,有创意 (3) Black Truffle: 卖相唔错,而且厨师绝无吝啬,超足料,男男友钟意呢道菜,不过衬个mas
7-course menu: 一开始送嚟嘅包好弹牙软熟,真系由面包都已经好好食,到个餐(1)先嚟带子做头盘,我见到隔离两枱就算散点都有叫,应该系好嘢,亦系我同男朋友觉得全晚最好食. 带子味道新鲜,有芒果提子,个汁够晒复杂,味道清新卖相好靓,成个人突然对餐饭抱好大期望 (2) Ox heart tartar第一次食,开头唔知,仲问点解肉质咁得意,不过好好味,有创意 (3) Black Truffle: 卖相唔错,而且厨师绝无吝啬,超足料,男男友钟意呢道菜,不过衬个mashed potato, 男朋友就嫌唔够滑身,我就觉得太多,或者可能我本身唔系薯仔嘅fans, 食完就滞滞哋 (4) 粟米炒蚬肉,呢个好好味,除咗第一、二道菜,呢个我都觉好食 (5) 韩国泡菜拼pork belly: 个猪grill到似叉烧,都唔错,烧得出色,即使香口不过入面够晒juicy (6) Free range 鸡脾: 个葱汁酸酸哋,我同男朋友一致觉得全间最一般 (7)甜品: 我本身唔好甜,不过真系超超超好味
到最后埋单,无加一,不过服务够贴心,人哋都系打工,我哋都识做,额多比翻$200都贴士,最紧要大家开心,呢个价钱,食到咁嘅水准同服务,唔怪得咁多杂志介绍,正!