2018-03-13 1207 浏览
趁住天气仲系凉凉地, 火锅用餐机会就要尽情把握, 今晚要去呢度会一会呢个"英雄"打开升降机门就见到呢间火锅店, 设有大型卡座, 抽气系统做得唔错, 唔会一入去就闻到浓浓火锅汤底味道!餐牌上见到各款特式汤底, 食材种类多, 有选择果难症嘅友人黎度又会发作............哈哈.....系我地睇紧餐牌嘅时候, 侍应已送上呢8小碟小食, 每款都有少少辣, 其中嘅海带我个人黎讲就好LIKE啦!落好单后就出去呢个酱油区自己混酱著好围裙保护衣物就可以真正开始烚下烚下啦.................侍应介绍呢个重庆麻辣拼二十五年陈年花雕醉乌鸡锅 ($188)系好受欢迎, 双拼汤底, 有辣有唔辣, 照顾唔同人士需要!二十五年陈年花雕醉乌鸡锅, 散发花雕香味, 饮落带酒味, 又有药材味但唔会太浓, 未开始火锅就要先饮一碗!  正呀!  而选用嘅乌鸡滋补唔燥, 肉质唔嚡口, 点可以错过佢!火锅时间主角 - 本地手切肥牛颈脊 ($268/小), 每片切出大小厚薄都适中, 脂肪分布亦适中, 肉色靓仔!烚几秒就食得, 肉质带少少嚼口, 肉味几出, 不枉我弃肥牛转向佢嘅怀抱!招牌四宝丸 ($108),

落好单后就出去呢个酱油区自己混酱

重庆麻辣拼二十五年陈年花雕醉乌鸡锅

本地手切肥牛颈脊

招牌四宝丸 ($108), 有牛丸, 墨鱼丸, 虾丸及鲮鱼球各3粒, 全部手打, 粒粒圆浑!
招牌四宝丸

手打出黎比机械制口感更弹牙, 每款调教味道相当恰当!

新鲜鹅肠 ($98), 洗得相当干净, 安心食用! 而每条中间切开见得到有些少肥膏, 增加鲜味, 口感爽脆~
新鲜鹅肠

鲜黑毛肚 ($88), 即系黑栢业, 更能食出原味, 质感爽口, 唯切得比较细件, 切厚些少食落会仲好口感!

呢两样食材比较啖口, 放系麻辣汤底就最岩数!!

韮菜水饺 ($48), 每只饺外型相当饱满, 干身靓仔!
韮菜水饺

一咬开已经闻到相当香浓韮菜味, 韮菜同猪肉比例一半半, 咬落仲食到肉汁味道, 皮滑馅正!

招牌鱼腐 ($68), 细细粒相当精致
招牌鱼腐

烚完口感软绵绵, 内里索入汤汁, 食时要小心!

杂菜篮 ($58), 一篮包几款菜 (娃娃菜, 菜心, 白菜及生菜), 味道清甜, 仲有少少金菇菜!
杂菜篮

呢度坐得舒适, 食物水准唔错, 侍应服务态度细心反应快, 呢个"英雄"交得过!!
重庆麻辣拼二十五年陈年花雕醉乌鸡锅
本地手切肥牛颈脊