2008-07-13 5 浏览
多谢恶男兄搞局!山长水远又如何……一次咁多可能真是太隔涉关系、八时仍未有得食(人未齐!)、当时其实几肚饿下估不到第一味上的是盐焗鸡(菜单上咁写)、不过食落觉得似沙姜鸡多的…一枱十几人“分”一只鸡、小弟自问未能试真的味道、净是觉得的肉几滑下,鸡皮几够味、如果的肉可以再入味的会更好、不过依家都收货有余、另外“吮”咗只鸡脚、味道比出面的沙姜鸡脚来得惹味、算是无心之得之后再上酥炸三并、个人最爱是炸大肠、可惜混乱中点唔到个甜酸汁、但无损其美味、最后亦包底了全部炸大肠此时上菜速度竟又突然加快、梅菜扣肉、炆门蟮、原煲凉瓜西施骨、砵仔饭等、陆陆续续进来、真有点食都食唔切之感。都是每样试几啖喇、梅菜扣肉ok、可能自己不太好此味(讲都无人信)、但求食得落就算、亦懒理是否全港最好食之类;炆门蟮亦试了两啖、不是我杯茶…我怕多骨、不予置评。印象最深反而是果煲西施骨、原煲上有汤有菜有肉、真材实料几抵食、原本个人唔太喜欢饮苦瓜汤、如果就咁饮我一定唔制、但当晚食完炸大肠、腰肝卷、梅菜扣肉之后、再饮一啖苦瓜汤、果种感觉真是无以上之、食物讲配搭又是一个好例子、煲内的西施骨入口即化、但人觉得正过的梅菜扣肉多多声…从来煲完汤
多谢恶男兄搞局!

山长水远又如何……一次咁多

都是每样试几啖喇
、梅菜扣肉ok、可能自己不太好此味(讲都无人信

印象最深反而是果煲西施骨、原煲上有汤有菜有肉、真材实料几抵食、原本个人唔太喜欢饮苦瓜汤、如果就咁饮我一定唔制、但当晚食完炸大肠、腰肝卷、梅菜扣肉之后、再饮一啖苦瓜汤、果种感觉真是无以上之、食物讲配搭又是一个好例子、煲内的西施骨入口即化、但人觉得正过的梅菜扣肉多多声…从来煲完汤的猪肉都是极品

如果大家点炸大肠同梅菜扣肉类的菜式、我推介大家配呢个汤、真是好夹!之但系净呢煲野都好饱肚、要留意!

清蒸萝卜丸、呢一味果然是外面食唔到的味道

酿豆腐煲(!?)、对完之前煲西施骨、呢煲真是咪搞、求其食件酿豆腐、普普通通咁喇。

老酒煮猪什、又是煲!不过呢煲算是高级版呱?因为我食到有猪颈肉、重几好食添(讲旧猪颈肉)、但整体来讲、猪什还是喜欢以及第粥的方式呈现出来。

冬瓜封、老实讲、呢个其实唔是我心目中的冬瓜封、不过食完咁多肥腻野、食番件鲜甜多汁的冬瓜、的确系几唔错、无投诉喇!

因为之后有事早走、有关糖水之后的部份、请睇其它食评。
盐焗鸡
酥炸三并
清蒸萝卜丸
入口即化西施骨
  • 盐焗鸡、炸大肠、清蒸萝卜丸、原煲黄豆凉瓜咸菜西施骨