2023-08-24
今日我哋去左九龙酒店二楼 The Middle Row Bar 食个下午茶, 空间唔算大, 靠窗有四个位置, 一个位置摆放左两张圆台及五张櫈睇睇个MENU.安排左我地坐窗边, 之前系KLOOK买, 选择仲夏香芒燕窝中西下午茶, 好! 开始食.我地叫左杯 Latte 同 Cappuccino, 对咖啡认识唔多, 香滑唔苦涩就OK个餐到左, 典型英式下午茶架, 一共有13款食品日式和牛包配香芒酱, 面包细细加片番茄同生菜,免治和牛肉好厚身, 虽然煮得比较熟, 但牛味都好重, 牛脂好香.流沙奶皇煎堆仔,外形普通, 内馅味道唔错, 但做唔到流沙效果! 燕窝蜂蜜香芒奶冻,有小小燕窝放顶, 芒果肉舖满碗, 果肉鲜甜,份量都唔小,奶冻都好香好滑.首先系蒸笼内嘅粉红松露素菜饺,松露味好香浓, 素饺冇肉食落唔会油腻, 馅料有啲唔够热.吞拿鱼带子沙律配黑鱼子, 青瓜片做底好清爽, 加上捞左沙律嘅吞拿鱼, 再加上鲜味带子,最顶加入黑鱼子, 浓味黑鱼子都冇抢走吞拿鱼油香, 超讃.沙律酱虾多士, 多士比较干脆, 虾滑比较薄,可能太薄唔多有口感, 虾味冇乜.慢煮波士顿龙虾酥盒,个酥盒几酥脆, 当然牛油唔小,个慢煮
首先系蒸笼内嘅粉红松露素菜饺,松露味好香浓, 素饺冇肉食落唔会油腻, 馅料有啲唔够热. 吞拿鱼带子沙律配黑鱼子, 青瓜片做底好清爽, 加上捞左沙律嘅吞拿鱼, 再加上鲜味带子,最顶加入黑鱼子, 浓味黑鱼子都冇抢走吞拿鱼油香, 超讃.
沙律酱虾多士, 多士比较干脆, 虾滑比较薄,可能太薄唔多有口感, 虾味冇乜. 慢煮波士顿龙虾酥盒,个酥盒几酥脆, 当然牛油唔小,个慢煮波士顿龙唔重龙虾味, 普普通通.
鲜芒果燕窝窝夫,燕窝都唔算小, 鲜芒果做成球形,窝夫中间夹住芒果吉士酱, 芒果味几香. 香芒热情果冻汤,芒果味浓但味道比较酸, 用饮管吸嚟饮有啲怪.
马卡龙, 表面比较黏手, 咖啡味几浓, 士多啤梨味略甜.
自家制拿破仑千层酥, 酥皮都松脆, 只系一般啲.
英式松饼,松饼几大件, 牛油味香, 饼好松化 最后系, 芒果瀑布芝士饼,个人觉得, 芒果酱比较酸, 芝士饼芝士味唔够浓,可以张胶纸拉开, 芒果酱好似瀑布流出, 我就直接一羹羹食.
总结环境几舒服, 食物卖相几靓打卡一流, 食物质数几好, 职员服务非常好, 大家值得一试.