2017-11-27 3998 浏览
下午先讲完唔想食肉,点知夜晚同男友揾饭食都系食肉!唔通我有预感今晚做食肉兽所以下昼唔食?哈哈!放工行完波鞋街之后,附近都系日本嘢、米线、越南嘢之类。因为太肚饿,我哋多数系求其拣d唔洗等位,男友好快咁话去据扒,睇下花园餐厅有无位,去到又真系无人等位,即刻入得!花园餐厅,其实我由细食到大,不过唔系呢间分店。仲记得细个果阵(讲紧8岁左右)有年嘅生日,妈咪同哥哥叫埋阿姨带埋佢3个囡一齐同我庆祝生日,我印象咁深刻唔系因为呢度d嘢特别好食,而系果餐我比我阿妈屈咗埋单!超惨B啰!不过,无可否认,花园餐厅系我美好童年回忆嘅一部分!今次我试咗个新嘢,叫英国贵族猪扒,睇下佢有几贵族先!镖榜100%天然饲料,无激数又无添加!罗宋汤+餐包最钟意花园呢嘅红汤,之前有睇我post 嘅人都知我话我唔食牛,其实我唔系因为信仰问题而唔食,最主要我系唔食有血嘅牛,咁食牛扒唔会叫well done 㗎嘛! 所以我都系好少食牛。但某d牛我系会食嘅,例如肉酱意粉、和牛、松阪牛、牛舌同埋用牛煲嘅罗宋汤。花园呢个红汤真系好好味,好钟意佢入面会有红萝卜、椰菜等新鲜材料,唔系交行货好浓郁。配埋个热辣辣嘅餐包,虽然知佢唔系新鲜出炉,而系

罗宋汤+餐包
最钟意花园呢嘅红汤,之前有睇我post 嘅人都知我话我唔食牛,其实我唔系因为信仰问题而唔食,最主要我系唔食有血嘅牛,咁食牛扒唔会叫well done 㗎嘛! 所以我都系好少食牛。但某d牛我系会食嘅,例如肉酱意粉、和牛、松阪牛、牛舌同埋用牛煲嘅罗宋汤。花园呢个红汤真系好好味,好钟意佢入面会有红萝卜、椰菜等新鲜材料,唔系交行货好浓郁。配埋个热辣辣嘅餐包,虽然知佢唔系新鲜出炉,而系用叮叮返热,但咁细心嘅餐厅而家买少见少啦!

鐡板牛牛
唔知佢点咗乜牛,只系听到佢点咗5成熟,其实上枱我觉得已经系7成熟! 我都系冇食,哈哈!

铁板英国贵族猪扒
首先我觉得好觉笑嘅系,点解佢要插枝旗上件猪扒度呢? 第二样紧加唔明,明明系英国猪扒点解要插枝瑞士国旗呢?哈哈哈!谂极都唔明,算数!
讲返个猪扒,肉质冇被梳打粉拿到粉红色,仲有少少弹力。一客两大件,食极都未食晒,抵食!可以一试!

另一个童年回忆系关于呢只牛头,话说表妹细个时(讲紧4岁)已经系超反叛,个扒一上枱佢就好开心,叫住佢咪摸只牛头,点知……说时迟那时快,已经听到喊声,又一只惨B!
2017-11-08