2022-06-14
又系即兴约食饭,约完人最头痛既系谂食咩好, 个几日不断系到揾夜晚元朗有咩好食, 见到呢间酸菜鱼, 装修都好似几舒服, 就去呢间食啦。我地平日7点去到都唔算好多人, 即刻有位。酸菜鱼就必叫架啦, 仲叫左个土豆丝同麻辣猪手。呢度既酸菜鱼(HKD$238)得正常辣,少辣同唔辣, 但系朋友又唔系好食到辣, 就叫左个唔辣,叫完都觉得唔辣既话都应该好一般, 但系友人就话唔辣都应该有少少既, 咁佢既香料都有D。我地冇叫到宽粉, 就配饭食。一食果然没错, 佢虽然真系唔辣, 但系个汤饮落酸酸甜甜咁, 仲有种芝麻香, 令我地意想不到的鲜甜。酸菜都几多, 呢度既酸菜冇出面食既咁酸, 仲有杏鲍菇,吸左d汤好好食。而家食落好顺口, 有好想继续食既举动,建议加汤落饭到一齐食。鱼就standard 啦, 肉质都算滑。酸辣土豆丝(HKD$68)就正常, 本体系爽脆的, 唔食辣都食到。麻辣卤猪手(HKD$88), 酸菜鱼叫左唔辣, 就叫番个辣野,过下口瘾, 以为佢细细碟咁, 点知好大碟, 都有成6-7旧架都, 仲要每旧既size 都唔细。猪手炆到好腍, 骨胶原在呼唤我~猪手一开始食系感觉唔到辣, 佢系属于慢慢出现既辣,
个几日不断系到揾夜晚元朗有咩好食,
见到呢间酸菜鱼, 装修都好似几舒服, 就去呢间食啦。
我地平日7点去到都唔算好多人, 即刻有位。
酸菜鱼就必叫架啦, 仲叫左个土豆丝同麻辣猪手。
叫完都觉得唔辣既话都应该好一般,
但系友人就话唔辣都应该有少少既, 咁佢既香料都有D。
我地冇叫到宽粉, 就配饭食。
鱼就standard 啦, 肉质都算滑。
猪手炆到好腍, 骨胶原在呼唤我~
猪手一开始食系感觉唔到辣, 佢系属于慢慢出现既辣, 好过瘾。
最后仲叫左个红糖糍粑(HKD$48),我见个个都叫好吸引, 又系受唔住引诱叫左。
摆盘摆得好系好加分,
糍粑有黄豆粉包住, 红糖系另上, 中意点几多就点几多。
食完咁多野, 饱到上喉咙定,
但系呢间除左野食不错, 最重要系环境舒服, 干净。