2023-08-10
见最近食Omakase 既价钱比以前既商宜左之后,我同朋友终于鼓起勇气喺我人生食第一次Omakase, 呢间既价钱为 $788/HKD 一个headcount。呢间小店唔系好大间,所以同师傅们近距离既接触可以睇得好清楚佢地会整同serve佢地发办既dish。虽然喺日本料理店中,我一向都有个准备好豉油wasabi 比自己,但其实师傅所整既寿士,卷物中既米已经调味调到有豉油wasabi.当日同朋友一齐enjoy 既Omakase 中有杋立贝、鲷鱼、油金鱼、池鱼、金木鲷、 太都鱼,𩽾𩾌鱼肝配牛蒡渍, 梳子鱼、牡丹虾, 仲有绿茶厥饼唔太甜/heavy真系大满足!当然为了同朋友分甘同味,我地两个再有order a la carte 既美食经QR code 落单,再嗌杋立贝同海胆寿司,甚至唔系厨师发版既style咁食都一样咁好水准!