2017-03-15
朋友第一日返新工,竟然呻个部门原来就快俾其他部门吞并,变相要做多好多工作同埋要UNDER多几个人。为左平服佢唔知点嘅心情,所以带左佢黎呢度,以悲愤化为食力顺便听佢诉下苦。本身想点呢度嘅招牌芝士鸡的(隔离枱个个都点),点知友人话同女友食过,所以想试另一款。估唔到有惊喜!---火焰鸡!上枱𠮶时无咩特别,同普通鸡煲卖相差不多,但当店员盖上煲盖,等左一阵。。。着火了,烧左差不多半分钟有多,期间散发出浓浓嘅香料,酒精同燃烧鸡肉嘅油脂香味,真系令人食指大动。鸡肉全部都系鸡脾位,所以食落啖啖肉而且十分嫰滑。虽然我地点嘅系小麻辣,但已经好够味,西芹花椒八角同辣椒嘅味道都好出,洋葱仲要两沟,白,红洋葱都有,令鸡煲增添唔少香味,食落有啲似沙爹汤底咁。唔错。同埋份量真系几多下,两个人食完个鸡都饱咁济。食完鸡当然要加汤打埋边炉啦,点左招牌五宝丸,杂菇拼盘,同埋翡翠苗。菇类洗得够晒干净,抵赞。翡翠苗都好爽脆,轻灼几秒,吸啲汤汁十分可口甘甜。招牌五宝丸:有牛肉,猪肉,鲮鱼,虾同埋墨鱼,每款都结实弹牙。食得出手打的确系唔同啲。其中最钟意虾丸同埋鲮鱼丸,打到起胶之余仲加入虾碎同鱼肉碎,增添口感同食味。最后点多个手切牛
估唔到有惊喜!---火焰鸡!
着火了,烧左差不多半分钟有多,期间散发出浓浓嘅香料,酒精同燃烧鸡肉嘅油脂香味,真系令人食指大动。 鸡肉全部都系鸡脾位,所以食落啖啖肉而且十分嫰滑。虽然我地点嘅系小麻辣,但已经好够味,西芹花椒八角同辣椒嘅味道都好出,洋葱仲要两沟,白,红洋葱都有,令 鸡煲增添唔少香味,食落有啲似沙爹汤底咁。唔错。同埋份量真系几多下,两个人食完个鸡都饱咁济。 食完鸡当然要加汤打埋边炉啦,点左招牌五宝丸,杂菇拼盘,同埋翡翠苗。菇类洗得够晒干净,抵赞。翡翠苗都好爽脆,轻灼几秒,吸啲汤汁十分可口甘甜。 招牌五宝丸:有牛肉,猪肉,鲮鱼,虾同埋墨鱼,每款都结实弹牙。食得出手打的确系唔同啲。其中最钟意虾丸同埋鲮鱼丸,打到起胶之余仲加入虾碎同鱼肉碎,增添口感同食味。
其实返工,UNDER咩人又有咩所谓?放工食餐好嘅,咩烦恼都无晒啦。