2023-12-07
启德Airside 开左一段时间,终于有机会嚟,一场嚟到,当然揾间有特色嘅餐厅试吓。网上见有人推介位于3楼嘅「岚月」,见到环境唔错,食物有特色之余质素又高,一于试吓啦。餐厅门口以绿色植物布置,风格时尚,里面环境优雅,隔住落地玻璃,仲可以望到新蒲岗,座位舒适,绝对适合同客户及同事食饭嘅地方。食物方面,午市除咗有点心之外,仲有各式各样嘅中菜。茶:呢度嘅茶钱比起一般中菜厅贵,要$28一位,不过茶叶嘅选择都好多,除了常见嘅普洱、香片、铁观音、龙井、水仙、寿眉,仲有凤凰单欉、碧螺春同金骏眉。我哋拣咗龙井茶,入口真系好香茶味,非常高质。胡椒龙虾汤饺:胡椒龙虾汤饺系佢哋嘅招牌菜之一,汤饺同汤分开装,大家可以以个人口味,钟意加几多汤就几多汤。汤饺大大只,皮够薄,里面包著龙虾肉,入口爽口之余仲有丰富汤汁,配埋胡椒汤底,味道鲜甜,亦带轻轻嘅胡椒味,简直一流。橘子流沙包:奶黄流沙包平时就食得多,橘子流沙包都系第一次试,流沙包造型特别,颜色鲜艳,打卡一流。一啖咬开后仲爆出流沙,味道香甜仲带轻轻嘅甘香味,包身软绵绵带点口感,整体配搭唔错。岚月西班牙黑豚叉烧:叉烧系佢地嘅另一道招牌菜,卖相晶凝通透,非常吸睛,除此
食物方面,午市除咗有点心之外,仲有各式各样嘅中菜。
茶:
橘子流沙包:
岚月西班牙黑豚叉烧:
叉烧系佢地嘅另一道招牌菜,卖相晶凝通透,非常吸睛,除此之外,肉质亦非常松化,肥瘦适中,一啲都唔系口,用特制酱汁烤过后非常入味,味道甜甜地,好好味,真系令人一口接一口咁食过不停。
桔柚黑鳕鱼:
桔柚黑鳕鱼另道菜摆盘好精美,好适合打卡,黑鳕鱼外皮金黄香脆,鱼肉鲜嫩, 配埋柑桔柚子酱汁 入口酸酸甜甜,非常开胃。
虽然价钱偏贵,但无论食物质素同埋环境都非常理想,系适合见客又或者同事相聚嘅好地方。