2017-02-23
自西港岛线o系2014年底通车后,其实我都一路无坐过,真系惭愧!无辨法啦,西环同西贡,大家相差一个字,但却无雷公咁远。今次为就番住上环既朋友,所以要长征一次啦!我第一次黎,但其实间餐厅都好易揾到,就在海徬既前方的一排餐厅中。再行入餐厅就见到几个大大个既酿酒蒸馏机,真特别,酿造自家本地制啤酒!餐厅内在装饰都好有特色,除左D绿化植物、海报、画等,仲加入本地特色既红色庙灯,幅幅墙都好有心思,我地当艺术品咁欣赏添呀!Little Creatures其实o系澳洲已经好出名,暑假既时候我去过Perth Fremantle已经见过,佢宜家进军亚洲市场,我一定要黎见识呢个集酿酒厂同酒吧于一身既餐厅!饮新鲜整既啤酒,对住个蒸馏机特别雀跃!贪心且有选择困难当然想样样试!最适合不过的梗系要叫Beer Paddle一个paddle有六杯100毫升,其实唔多,加埋一个Pint到遮六款入面有两款本地酿制:pale ale+house brew,其余四款澳洲直送黎Pilsner Ale: 味道好清带甜,用麦同德国啤酒花酿制Bright Ale: 我首选,带果香既,无咩苦味House Brew:好特别,因为系有吹波糖
无辨法啦,西环同西贡,大家相差一个字,但却无雷公咁远。
今次为就番住上环既朋友,所以要长征一次啦! 我第一次黎,但其实间餐厅都好易揾到,就在海徬既前方的一排餐厅中。 再行入餐厅就见到几个大大个既酿酒蒸馏机,真特别,酿造自家本地制啤酒! 餐厅内在装饰都好有特色,除左D绿化植物、海报、画等,仲加入本地特色既红色庙灯,幅幅墙都好有心思,我地当艺术品咁欣赏添呀! Little Creatures其实o系澳洲已经好出名,
暑假既时候我去过Perth Fremantle已经见过,
饮新鲜整既啤酒,对住个蒸馏机特别雀跃! 贪心且有选择困难当然想样样试!
最适合不过的梗系要叫Beer Paddle
六款入面有两款本地酿制:pale ale+house brew,其余四款澳洲直送黎 Pilsner Ale: 味道好清带甜,用麦同德国啤酒花酿制 Bright Ale: 我首选,带果香既,无咩苦味 House Brew:好特别,因为系有吹波糖味既
India Pale Ale:都带果香,颜色深d,但都有水果香
其实饮啤酒同品酒差无几,都系要留意色泽 Colour、气泡Carbonation、洁净度Clarity (3Cs)。
饮之前可以摇摇杯,散发酒香!跟住就可以用味蕾品尝。
如果唔识,可以问店员,佢地好友善会帮我地! 有好啤酒当然有美食相送!我地主要叫左D小食,可以试多几款ma Crispy Chicken
啖啖肉,又干身香脆,最岩送啤酒
佢每件鸡粒都会连少少皮 内里肉刚好,唔会干,仲有保持少少湿润
个酱汁酸酸甜甜中和肥腻感
所以炸起之后特别香口,而且调味刚好,必点 Brussels Sprouts
Brussels Sprouts其实细细粒,但煮都有技巧,过火会变酸
呢度煮得软硬度刚好,而且简单肉肠粒吊起左味道,带咸香 Corn Cob
呢个真系第一次试到
其实系粟米搽左沙律酱
但上面洒上烘焙过既藜麦(通常沙律多,焗过既第一次试)同香料。
而家藜麦大行其道,作健康之首选!
食起来脆脆有口感,好搞笑 Pork Belly Tacos
酱汁惹味,细细件,但材料超足
因为我不断想将佢地包起,不断趺出来
猪肉唔会好肥,反而带油脂香味 明明食完好饱,点知店员送上 甜品菜单
又忍唔住点了两个啤利挞同雪糕杯 个啤利挞好大呀,又四件开半既啤利
个挞边系脆硬既焦糖边,
配滑滑同较清既啤利同开心果雪糕,太好味了 雪糕杯系大牌子,但D配料多有honeycomb 推介食完行海傍,够浪漫!
美酒美食酿酒厂,It's all I want, Cheers to the weekend!!!!!!