笔者介绍:人称「肥佬B」,自2009年加入openrice,一直以openrice用作bookmark餐厅用途。踏入三十之年,心广体胖嘅我quota递减,故每逢可以出街食饭定必事前做足功课,以免浪费quota,希望透过写食评同大家分享饮食心得和介绍我嘅口袋餐厅。作为新界仔嘅我,更与女友相约「每月港岛一餐」,有兴趣就即刻follow我啦!因为工作关系,每隔半年就会飞意大利一次,每次我都好期待因为我好钟意食意粉,重点还有沾橄榄油同黑醋食嘅面包。适逢「每月港岛一餐」,所以就同女友相约到意大利面工场大吃一顿。天时暑热,由中环站行上去都已经身水身汗,避开午饭人潮两点到达Pici,唔洗等位,拣坐窗口位对住PMQ。环境好舒服,虽然天气热,但有冷气而且通风一流,如果坐Bar台仲可以睇到店员亲手整各款食物和制面。午餐menu $148(无加一)包含前菜、意粉和甜品各一点完野食之后,店员就奉上面包、橄榄油同黑醋,果然味道同我系意大利食到嘅一样,虽然唔系咩特别野,但回忆总是美好的。前菜:Burrata、Beef CarpaccioBurrata系香港唔常见,系我其中一样好钟意食嘅芝士。Burrata是水牛芝

午餐menu $148(无加一)包含前菜、意粉和甜品各一

面包点橄榄油和黑醋

前菜:Burrata、Beef Carpaccio
Burrata系香港唔常见,系我其中一样好钟意食嘅芝士。Burrata是水牛芝士的一种,在意大利被视为最新鲜的芝士。形状有d似橄球,内层半液体的形态吃起来极富奶味,香味浓郁。Burrata的外层是柔软的Mozzarella,中心是香滑的芝士及忌廉。当你切开,软滑的忌廉芝士会从中心流出,这正正就是Burrata的独特魅力所在。
Burrata
Beef Carpaccio系生牛肉片,由于系生嘅,所以牛肉一定要选最优质嘅,系品尝好牛肉风味的最佳菜色。切工亦不容忽视,每片都薄薄地手心咁大块,铺上火箭菜同刨成薄片嘅芝士,加上橄榄油和鲜柠檬汁,系阳光照射下闪闪发光。
Beef Carpaccio

主菜:Tagliolini、Lasagna
由于我女友钟意食黑松露,所以黎呢间餐厅食呢个Tagliolini,事前我仲打电话问Pici make sure佢menu有呢款意粉。意粉用红葱炒,红葱你可以当系洋葱嘅迷你版但味道无洋葱咁重,系西餐不可或缺的食材。 系香港唔易揾到。面质好得意,有d似中式粉面舖嘅油面,好香蛋味。至于黑松露就有d失望,都明嘅,咁嘅价钱可以俾几靓嘅黑松露你?当过下口瘾就算了...
Tagliolini
Tagliolini
Lasagna好得,送到黎嘅时候仲听到"滋滋"声,面头d芝士跳动,面质无过熟,依然Al Dente (写意粉食评一定要出Al Dente以示自己识食
)!酱汁都系好传统嘅味道,有d重味,如果惊太咸太重味就唔建议点呢个。

甜品:Tiramisu
Tiramisu系意大利经典甜品,最早有关提拉米苏的文字说明是在1981年。 二战时期,一个意大利士兵即将开赴战场,可是家里已经什么也没有了,爱他的妻子为了给他准备干粮,把家里所有能吃的饼干、面包全做进了一个糕点里,那个糕点就叫tiramisu。每当这个士兵在战场上吃到tiramisu就会想起他的家,想起家中心爱的人。Tiramisu,在意大利文里,有 “ 带我走 ” 的含义,带走的不只是美味,还有爱和幸福。
Tiramisu糅合咖啡、甜酒、可可粉与蛋液芝士浆的特色美食,味道层次丰富。Pici嘅tiramisu好味,但略嫌过甜,忍唔住要叫杯咖啡佐住食。
Tiramisu

虽然标$148,但叫呢样加$10个样加$30,结果$400埋单,虽然无加一,但奉劝各位如果觉得侍应服务周到,不妨俾d tips,做个有品嘅香港人

2018-07-12
Burrata