2011-02-07 57 浏览
一个人食lunch, 又唔想食快餐, 突然想起沥源有间大大只写住“清汤腩”既餐厅, 近近地, 就去试下吧。叫咗一碗清汤牛腩河转米粉 ($24),外卖要加 $1, 唔包饮品.午饭时间食客坐满8-9成,大部分都系附近番工既人.舖头附近有一个屋村上落货既停车埸,30内不收费,适合驾车人士来个 quick lunch。落咗单系外面等,唔驶洗3分钟,外卖清汤牛腩米送到,由落单到拧外卖成个过程都系5分钟,这样的效率真系值得表扬!终于有得开餐.一打开,份量唔算好多。见到淡淡的色泽,本来都不抱厚望.点知,食落去却令人喜出望外。牛腩 –好香既牛腩,切成 bite size,带点脂肪,味道更加 rich.美中不足既系牛腩有点韧。白萝卜 – 爽甜多汁, 一点也不苦, 软硬适中。但只有一块,如果多几块就更好。米粉 – 行咗7分钟路程,米粉依然爽口。米粉同牛腩比例刚好。清汤 – 清清地唔错,不过拧外卖返去时汤已被米粉吸干了少许.清清地应该唔多味精,但食完觉得有点口渴。屋村来讲 $24,饮埋野要成 $30几,真系唔算好平。但睇在百物腾贵,高效率和味道好的份上,还会再来的!

清汤牛腩米
好香的牛腩

2011-02-07
等候时间
3 分钟 (外卖自取)
清汤牛腩米
好香的牛腩