2019-09-17 1710 浏览
老朋友喺外国黎香港几日,约咗佢喺湾仔食个Lunch见吓面。记得上次我地见面时,我地去咗湾仔嘅Delaney’s ,可惜几年前已经close咗,但意外地我地发现原来Delaney’s最近喺湾仔嘅华美粤海酒店重开,所以决定试一试新店。去到酒店,揾唔到酒吧入口。原来酒吧位于酒店地库,要由酒店正门进入,再跟指示牌落地库。一踏入酒吧,就立即有人招呼我地。酒吧环境舒适,目测大概有70个位左右。我地黎到酒吧时,大概坐满一半客人,之后食紧嘅时候就渐渐多人,但都应该唔需要等位。侍应算有礼貌亦有效率,我地一坐低就送上冻水或暖水。我地点咗两个set lunch,头盘可拣汤或沙律,主菜有四款选择。因为我地想食鱼同埋肉,所以我地点咗最贵𠮶两款。头盘好快就送上,我地要咗一份汤同埋一份沙律。蕃茄红萝卜汤一入口好creamy,味道带少少甜,好好。菠菜沙律好新鲜,菠菜仲好脆口。唯一美中不足,就系个汤系无伴随面包,不过我都认为可接受。主菜方面,我地叫咗三文鱼同埋烤猪扒。三文鱼煮得刚刚好,非常好食。烤猪扒亦都唔错,配埋薯蓉同蔬菜,苹果酱亦好味。餐饮方面,我拣咗薄荷茶,而我朋友就叫咗果汁(当然唔系鲜榨),都OK。埋单连埋加一

蕃茄红萝卜汤

头盘 -- 菠菜苗沙律

烤三文鱼柳配饭

苹果酱烤猪扒

埋单连埋加一,每人一百蚊多少少,我觉得好值。员工整体服务好好,我地走时亦有同我地讲再见。可惜我朋友即将离港,否则一定会同佢再黎。不过我自己就一定会再帮衬。
2019-09-12
蕃茄红萝卜汤