2019-02-24
全港十八区每区都有它们各自的食街,旺角内最有名的食街莫过于其中一条通菜街即是女人街,中间的通道主要做游客生意,内则两旁则可算是一条平民食街,食店不但多样化,而且价钱都非常大众化。.旺角虽然多美食,但广西粉面店却不多,所以当发现通菜街内有一间朋友食过都话可以encore的一间成都粉面店就挑起了我的兴趣,趁Happy Friday就饭都唔煮,跟他一齐试下。店舖是威达商业大厦内的一间地舖,非常易找到,入面位置不大,枱也只有八九张,幸好当晚刚好不用等位。一入到去有一阵笼罩住成都柳州螺蛳粉既味道,适应了一会便没有太浓烈,幸好我一点也不抗拒。是坐下再看看餐牌才发现之前在太子已吃过一次,但记录模糊,亦不防再来一次,餐牌是画圈圈的,非常环保♻️划错了也可以抹走再划...餐纸上简单易明亦非常多面款选择,每种都好特别,汤面、拌面都有,外面真系未见过!小食价钱又相当吸引!都心思思左一会儿。最后选择点多一两样野食开心Share。总共点了一个粉,追加了一个配菜及五个小食!可以试多点不同的味道呀!正!.主食点了柳州螺蛳粉 $48外型好讨好啊,因为好似眼望有好多唔同既野食,面头啲料摆得都略显心机,可以影下相呃下Lik
主食点了柳州螺蛳粉 $48
外型好讨好啊,因为好似眼望有好多唔同既野食,面头啲料摆得都略显心机,可以影下相呃下Like!间舖咁大阵味,上枱又冇觉得任何味道怪异,究竟懂异味道从何来呢?
配料包括有「螺丝肉、脆腐竹、肉末,脆花生、酸豆角,葱花,酸辣笋,黑木耳」!入面配料量一点也不少,款款都唔错,很喜欢它的配料好似特殊腌制的香笋同脆腐竹口感脆脆的!
螺丝粉好滑好好食...烹调时间拿捏得啱啱好! 汤底层次丰富好香,可能酸辣一直都好喜欢, 呢碗嘢我食下食下就同朋友食晒了,真系几惹味!
出奇地好吃!加上各种配菜,份量超大份!足够两人吃 ,因为面真的很多很多很多..
追加配料 猪软骨$12
椒盐锅巴土豆$26
土豆,一心以为系一块块一片片既椒盐薯仔又或者是一条条幼身的土豆丝,点知系薯条,虽然都觉得好好食好惹味,炸得通透又够热辣辣,调味仲非常惹味,椒盐十足,但完全跟土豆好有出入,哈哈。
三味爽脆鱼皮 $48
开胃嘅前菜,出面已经唔多凉拌鱼皮食了,( 酸辣、香辣、泡椒)!
晶莹半透的鱼皮,整体爽口惹味,爽的滑的脆的够嚼劲的,少麻少辣吊吊瘾。仲可以做得出有三味,个人最喜欢的是泡椒,较为特别。
麻辣手撕鸡 $38
鸡肉撕成肉丝,再拌入香浓的酱汁,手撕鸡啖啖肉好入味,麻辣酱汁配上嫩滑鸡肉非常惹味! 简简单单完成的一道小菜, 咸辣鲜香都包了!
蛋饺 $18
用蛋皮包制而成的一种美食,饺皮以新鲜鸡蛋制成,真材实料,口感细致,蛋香十足;肉馅则采用新鲜猪肉,风味鲜美,营养丰富,相信小朋友也很爱的料理。有5只,都几抵食。
煎出颜色均匀完整不破的,味道唔错啊,好推介呢!
【无面不欢】24小时通宵营业!真系咩时间都食到!
我对面食既喜爱度好高,呢间对我黎讲都合格有余了, 价钱非常平民化又抵食,全部大份又饱肚,款式又特别! 老板特意到广西学师!所以特色面条来说应该算系好正宗!呢种风味暂时好难系第二度食到!唔好比门口阵味搞到抗拒了,只要踏谁这门口你就会想不到这巷子竟然有令人惊喜的面食了。俾次机会试下咁特别既【中华私房粉面】啦!