2014-04-23
2090 浏览
写食评纯为兴趣,好似有人喜欢写日记,有人喜欢写游记,不知不觉间升咗为所谓「殿堂食家」,仲做埋咩「菜式达人」、「地区达人」,真喺有啲见笑。就因为依啲虚衔,成日被人问有咩好介绍,其实人人口味不同,我话好食,唔等于好啱你口味。小弟家住美孚,就更周不时被问及依区嘅心水推介餐厅,老实讲,依区快餐店、茶记居多,有质素及特色嘅食店真喺一只手掌数得晒,「小越南」就喺其中一家 ,今晚,与几个朋友前来捧场。因为成个美孚区,得佢一间打正旗号卖越南菜,所以,变相独市生意。加上够特色、有质素、定价合理,平时经过都见唔少挞拖著便服嘅街坊帮衬,好似今晚闲日嘅星期一晚,坐吓坐吓都坐九乘满,逢五六日就更少不免要排吓队等位 。一室湖水绿衬白,配浅啡梳化椅,加上幅荷塘油画,装饰简约骨子,不过由于小店经营,铺位细细,全场爆满时确实有点点逼,支持小店时就要有所体谅 。菜式方面,跟之前嚟变化不大,一啲主打嘅菜式,均以食物相片形式作为餐牌介绍,所以个菜式喺乜,份外清楚。此外,仲有一个主餐牌,分别列出汤粉、捞蒙、炒粉 / 饭、蔬菜、小食及饮品……等多个类别。如果想经济啲,晚市套餐就应该最上算啦,一客粉面饭,加个小食及餐饮,都喺
小越南秘制牛油鸡翼 $51
一客有5只,只只鸡翼都喺大呎码,唔会奀挑鬼命无肉食。鸡翼炸得金黄,表面蒜粒十足,但牛油香依然突出,外层入口甘脆,内里鸡肉非常嫩滑,整体食到牛油及蒜香,叫人万分滋味 ,同行友人原来喺鸡翼迷,佢对此赞不绝口,所以,临尾为佢再追加另一招牌鸡翼。 越式虾柚子沙律 $71
个柚子沙律好丰富,有好多青木瓜丝同柚子肉,加埋少量甘笋丝、炸椰子碎,再自行淋上鱼露,轻怡、酸香、醒胃 。尤其啲柚子肉,饱满多汁,而熟虾亦都颇鲜甜。 迷你越式拼盘 $54
人少少点个迷你越式拼盘,就可以一次过试到3样嘢:炸虾饼、酸辣无骨凤爪、越南扎肉。炸虾饼水准依然,虽则虾味未算超农,但弹牙唔油;凤爪酸爽微辣,口感冰凉;扎肉虽贵为越南知名食物,但跟虾饼、凤爪相对就变得普通啲,其实扎肉质感柔软而爽弹,味道都唔错。 牛油蒜蓉焗带子 $81
继秘制牛油鸡翼,又一牛油、蒜蓉嘅组合,焗得带点焦香嘅原只连壳带子,劲重牛油及蒜蓉香,仲稍嫌牛油有啲重手咗,所以食起嚟有啲啲油腻感,减番啲牛油就更好嘞。而带子肉质细嫩,晌牛油及蒜蓉下,隐约嗒出佢嘅鲜味。 小越南香炸大头虾 $72
因为其中一个朋友唔食得虾,所以,香炸大头虾我哋只叫一客共享。餐牌注明喺3头大,即喺一磅有3只嘅大细,所以大头虾非常硕大,做法相对简单,蘸满蒜粒酥炸。虽然喺咁,蒜粒又无太冚过虾鲜味,虾肉入口好鲜爽,果真香脆弹牙,令人回味 。而装满虾膏嘅虾头,胆固醇万岁嘅人士就更不容错过啦,值得推介。 马拉盏炒菜心 $43
太多肉,总要有点菜,简简单单一道马拉盏炒菜心就足够嘞,菜心嫩绿有菜味,马拉盏够风味,转眼一碟炒菜心就被大家清晒。 小越南焦糖姜粒鸡翼 $51
上文讲过其中一位朋友喺鸡翼迷,而自己又试过依款黑糖姜粒鸡翼,觉得甚有特色,当然要推介俾朋友啦。同样一客有5只,卖相焦焦黑黑,绝对喺唔好睇,但就喺好好食嘅鸡翼。味道上甜甜哋,又辣辣哋,带有浓香嘅姜味,外皮带点脆,鸡肉依样做到嫩滑,好味有特色 ,不容错过嘅小食之一。唔知有无发现,佢哋好多小食嘅伴碟都喺酸萝卜丝,原来自家腌制,酸得嚟开胃唔揦喉 。 凡点粉面饭或主菜,饮品都有优惠,加$9配热饮、加$11配冻饮、加$15配特饮 ,差不多半价咁滞,当然要点番几杯特饮嚟试试啦。
椰汁冰 $22(单价)/ $15(优惠价)
大大杯嘅椰汁冰,朋友话几重椰汁味,清甜好饮。等我下次都试吓先! 青柠梳打 $22(单价)/ $15(优惠价)
入口清爽凉快,青柠嘅酸香,宁舍醒神。 越式滴漏咖啡 $28(单价)/ $15(优惠价)
我就始终喜欢佢嘅滴漏咖啡,睇住佢逐滴逐滴咁漏落去,好有一种精华感觉,以传统做法配炼奶,故此味道有点甜,但咖啡香而带点点苦,不过无涩无酸,入口有种醇厚感 。 睇到餐牌右下角嘅一句:「~珍惜食水,本餐厅将不主动提供清水~」,个人几支持依个举动,因为有啲人真喺唔会掂杯水,只多用嚟洗吓餐具,试想吓,一日有几多人嚟帮衬,可能就浪费咗十几公升水喇。最后,我哋几个人实在太长气,由7:30pm坐到人哋闩铺,温馨提示,小越南收9:30pm架,认真唔好意思阻人收工添 !