2020-05-22
因为不是住新界, 以前都不知石门是甚么地方, 总觉得是去郊游的地方. 因为一次偶然的机会, 才发现原来石门就在沙田第一城旁边! 加埋个石门港铁站, 交通都方便. 讲番正题, 我果晚人在石门, 一时饿鬼上身, 急急向美食达人的友人求救. 当佢介绍我去间亲子餐厅, 我心谂无野呀? 一条友去亲子餐厅? 唔系要BOOK场几人成团果啲呀? 俾佢笑我大乡里, 仲话一定要试埋餐厅的台湾饮品. 好, 去咪去, 我呢个友人一向无令我失望, 亲子就亲子, 无有怕 !间亲子餐厅坐落在商场一角, 由于商场唔系大型果种, 好易去得到. 门面. 哗, PLAYGROUP咁款, 好似同我唔系好夹. 但门口果位姐姐, 声明一下唔系呀姐, 系真系会同小朋友玩果种姐姐, 好有礼貌又无压迫感地介绍佢地间餐厅, 再加上餐牌上的食物都对胃口, 就入去喇. 亲子餐厅有个好处, 就系地方宽敞, 相信系俾小朋友多一点空间活动吧. 但我觉得小朋友始终会被波波池吸引啰. 地方阔落, 我作为单身食客当然欢迎. 我点菜啦, 点了个红菜头羽衣甘蓝沙律. 唔好意思太心急食. 个甜酸汁好醒胃! 羽衣甘蓝够新鲜. 仲有爆珠果吓型晒
间亲子餐厅坐落在商场一角, 由于商场唔系大型果种, 好易去得到. 门面. 哗, PLAYGROUP咁款, 好似同我唔系好夹. 但门口果位姐姐, 声明一下唔系呀姐, 系真系会同小朋友玩果种姐姐, 好有礼貌又无压迫感地介绍佢地间餐厅, 再加上餐牌上的食物都对胃口, 就入去喇. 亲子餐厅有个好处, 就系地方宽敞, 相信系俾小朋友多一点空间活动吧. 但我觉得小朋友始终会被波波池吸引啰. 地方阔落, 我作为单身食客当然欢迎. 我点菜啦, 点了个红菜头羽衣甘蓝沙律. 唔好意思太心急食. 个甜酸汁好醒胃! 羽衣甘蓝够新鲜. 仲有爆珠果吓型晒啦, 味道卖相攞满分!
第二度, 我选了个"小食", 但系一D都唔少野, 就系蟹肉多士. 唔好轻看小食, 厨思的功架往往能在小食反映出来. 蟹肉酱的鲜甜味刚刚好, 哗, 多士上面又有爆珠, 做咩呢? 睇埋就知咩事.
原因我发现呢间餐厅有个与别不同既水吧, 有门挡架, 有名架, 叫觅茶活. 台饮专门店呀. 唔怪得食物都带点台式衬托. 我叫了杯芝雪白桃. 是不同台饮店中比较出色的, 芝士味突出, 但又不会盖过果味, 仲要好大杯......