2016-03-10
毕业之后都好少去上环食野,search search openrice, 原来上环新开左唔少特色餐厅,今晚试呢间系其中一间我地好想试试嘅。餐厅离上环A出口6-7分钟步程,喺Holiday Inn 对面,都算易揾。餐厅门面细细但相当有格调,以黑色为主调,配以玻璃窗/门,可以令食客边享受美食边探望街景,亦可使小小店面增加多些空间感。餐厅装潢型格而舒适,座枱之前有充足空间,唔会觉得迫。因为入座时间约7点左右,好彩岩岩有位唔使等。想食嘅朋友book定位会安全啲。Menu选择不多,但胜在够精,主打西日fusion, 日式西餐,价格亲民但质素高诚意够。佢嘅Dinner Set 相当不错,有前菜、沙律、主菜、食事、汤及甜品,价钱由$1xx ~ $2xx, 好抵食!前菜炸牛蒡丝、姜汁煮虾、鸡泡鱼干第一眼见到以为系炸薯条,牛蒡系众所皆知嘅健康食品,将佢裹上薄薄炸粉拎去炸,口感似薯条,但唔会咁粉,感觉爽啲。姜汁虾带有淡淡姜味,虾弹牙。鸡泡鱼干较有咬口,令我地做定口部运动,准备食多啲。沙律享用左少少前菜,再食返个沙律清清味蕾。呢个系蟹肉沙律伴芝麻酱,新鲜爽脆沙律菜配上鲜美蟹肉,伴入香浓芝麻酱,perfect
餐厅门面细细但相当有格调,以黑色为主调,配以玻璃窗/门,可以令食客边享受美食边探望街景,亦可使小小店面增加多些空间感。餐厅装潢型格而舒适,座枱之前有充足空间,唔会觉得迫。 因为入座时间约7点左右,好彩岩岩有位唔使等。想食嘅朋友book定位会安全啲。
前菜
炸牛蒡丝、姜汁煮虾、鸡泡鱼干 第一眼见到以为系炸薯条,牛蒡系众所皆知嘅健康食品,将佢裹上薄薄炸粉拎去炸,口感似薯条,但唔会咁粉,感觉爽啲。姜汁虾带有淡淡姜味,虾弹牙。鸡泡鱼干较有咬口,令我地做定口部运动,准备食多啲。
沙律 享用左少少前菜,再食返个沙律清清味蕾。呢个系蟹肉沙律伴芝麻酱,新鲜爽脆沙律菜配上鲜美蟹肉,伴入香浓芝麻酱,perfect!
终于到主菜啦!
澳洲和牛照烧 用左靓靓澳洲和牛,薄切,五成熟。牛味十足,外层微焦,肉心仲系粉红色,锁住肉汁,正!
香草纽西兰羊架 羊架外焦脆内juicy, 又够肥美,油脂足,羊膻都有,食羊最怕冇羊味,羊架如果够鲜够靓,简单调味已经好好食,羊架唔算太大份,我1个人都可以轻易解决2只!
食事
迷你牛肉咖哩饭 将牛肉料理成一丝丝,充份地融入咖哩入面,呢个咖哩系日式的,偏甜唔辣,配上软绵珍珠米食真系perfect!
葱呑拿鱼碎寿司饭 呢碗系细细碗嘅 寿司饭,吞拿鱼生整成蓉,混入少许葱,好香好鲜味!
甘荀忌廉汤 汤非常杰身,好似将成个甘荀饮落肚咁,加左忌廉增加左汤嘅滑度,清新而不腻,感觉好健康!
今餐以红豆伴年糕及马卡龙作完美终结! 佢嘅dinner set menu会不定期更换,期待下次再黎试新野!