2015-05-19 921 浏览
星期日食完早餐去元创方睇展览同打书钉,hea咗成个下昼,有尐肚饿,出到苏豪区,已五点钟,Sunday brunch同 all day breakfast都收晒,晚餐又未开始,行落去见有间门口贴住米之莲食肆嘅饺子店,于是入去试试,可能未到晚市时间,冷清清得一枱客,但不断有客人入嚟买外卖生饺子。我一向钟意试新嘢,点咗海参三鲜饺同羊肉京葱饺,香辣猪耳同豆浆,从外型嚟睇,两款饺子睇落都系差唔多,首先试海参三鲜饺,馅涨卜卜,有海参、鲜虾同猪肉,师傅切得好幼细,唔留意都睇唔到有海参,味道确实唔错,唯一可惜就系食唔到海参嘅质感;羊肉京葱饺做得相当出色,整个羊肉馅被肉汁包围著,浓浓嘅羊肉味,京葱同羊肉已完全混和在一起,连我这个不吃葱的人也无从挑剔。香辣猪耳好脆,有青瓜丝垫底,酱汁比我想像中辣,不过又辣得几过瘾,除此之外就食唔到其他味道喇。至于豆浆系属于大路嘢,本应冇乜好写,但味道有尐似维他奶。
海参三鲜饺
羊肉京葱饺
香辣猪耳
至于豆浆系属于大路嘢,本应冇乜好写,但味道有尐似维他奶。
豆浆
2015-05-17