2023-03-27
有日喺沙田新城市广场,我话请个日本小朋友食日本嘢,俾佢话事去边度食,佢带咗我嚟呢间餐厅。横掂都未嚟过,即管试吓啦。店员带咗我哋三个人入到餐厅最入面,个小朋友见到张四人枱中间有度趟门,可以分隔变两张二人枱,已经好兴奋。我哋三个人都叫同一样嘢:多贺野酱油拉面,$128一碗,仲有加一,其实都几贵$$$,不过认承咗个小朋友,贵都冇办法啦。好彩个面卖相同味道真系好okay。酱油汤底唔会太咸,望落去好似清汤,最重要唔会肥到一层油喺面头,啲叉烧嫩滑,啲面少少烟韧,有啲意粉嘅Al Dante feel😋。值得一提嘅系,我个日本朋友话呢度有啲嘢好贴日本当地文化。例如:佢哋俾你抹手𠮶条真系毛巾,唔系湿纸巾。另外,只碗底有句message,不过你要饮哂啲汤先见到。😂讲到尾,贵就贵咗啲,不过都值得一试。😋
讲到尾,贵就贵咗啲,不过都值得一试。😋