2022-08-01
PICI 食过好几次, 今次佢地开到嚟铜锣湾喇 (终于), 仲要劲就脚, 如果想食 店内手造 嘅手工意粉, 冲得喇~ 门口好大好抢眼, 一转入耀华街一定见到去 PICI 通常都系叫 佢地嘅「Tasting Menu」, 一嚟可以试多啲唔同嘅野食, 二嚟计落似系抵啲嘅, 两个人可以拣 两个前菜三个意大利面 , 先嚟个吞拿鱼他, 呢间PICI 有机会坐喺 bar 头睇住佢整个他他, 个感觉又好似正啲, 我钟意佢油味唔会太重. 跟住呢个就不得了喇, 吞拿鱼酱小牛肉, 最劲系学识左用佢个餐包 点嚟食, 真系好食到不得了. 主菜上场, 最正系个 南瓜芝士双重意式云吞 , 佢双重嘅意思系每一只都有两边嘅 pocket , 一边系南瓜一边系Ricotta芝士, 两个口味同质感唔同得嚟又唔会抢晒另一个嘅风头 另外两款, 个煲呔面同猫耳面 食落个口感好好, 有咬口但系又唔会太厚身, 挂啲酱汁挂得好好, 特别系我好钟意食 'Nduja , 所以个猫耳面就好啱feel 最后食埋佢个出晒名嘅 Tiramisu , 食饱饱 完满结束不过
不过其实我最挂住系佢嘅 卡邦尼意式云吞 , 希望迟啲会有机会再食到啦~!!!!