2019-07-07
同朋友嚟到观塘嘅中餐厅,一入到嚟见到公鸡碗已经觉得好有香港味道首先叫咗佢呢度招牌嘅鸡,拣咗例牌嘅乌龙茶香鸡一闻落去好香嘅烟熏味道,食落果然有乌龙茶香,仲有阵好神奇嘅茶薰香味鸡肉嫩滑可口,新鲜鸡整出嚟嘅鸡肉雪白椰子鸡汤系原个椰皇煲嘅,原盅嘅炖汤好足料,就咁望落有鸡,椰肉,红枣啲椰肉一睇就知系椰皇刮出嚟,仔细睇仲有几粒元贝啖汤嘅味道好甜,有元贝嘅鲜味,又有椰子鸡嘅清香之后叫咗个菜,腐乳炒通菜,份量超多,够4个人食佢呢度啲小菜全部都系用一个外表系竹筒,实际系铁锅嘅盘去装,所以真系keep住热辣辣「煎黄饭煲」用咗好香嘅黄姜粉落去个饭,加买椰菜,萝卜丝,炒蛋丝一齐捞匀店员介绍食法,话如果喜欢食饭焦可以等多阵,等锅嘅热力继续煎下个饭先,我谂呢个就系佢名嘅由来饭焦好香脆,脆得嚟唔会硬,夹埋啲配料用一啲软熟嘅饭一齐食,口感丰富好好食菠萝生炒骨系香港茶餐厅名菜,排骨肉先炸,再配上酸甜嘅酱汁,开胃惹味
首先叫咗佢呢度招牌嘅鸡,拣咗例牌嘅乌龙茶香鸡
鸡肉嫩滑可口,新鲜鸡整出嚟嘅鸡肉雪白
啲椰肉一睇就知系椰皇刮出嚟,仔细睇仲有几粒元贝
啖汤嘅味道好甜,有元贝嘅鲜味,又有椰子鸡嘅清香
之后叫咗个菜,腐乳炒通菜,份量超多,够4个人食