2023-08-15
前排因为成日唔系香港而小咗好多机会四出尝泰🥹,琴晚终于又再次出动,约埋班旧同事拾回久违嘅家乡味道😘。一行6人去咗食𠮶间屹立九龙城多年嘅黄珍珍泰国菜馆。有时行街偷听到人哋介绍九龙城有咩泰国菜时,「黄珍珍」呢三个字不时都会听到。呢间嘢算系香港耳熟能详同比较出名号泰菜馆之一。由于对上食呢间嘢已经系好多年前,所以今次我怀住初心尝试呢间「泰」出名号嘅泰菜馆😜。🍴冬荫功汤 🌟🌟🌟多人一齐去食泰菜,最棹忌就系分赃唔匀😩!但,黄珍珍呢个冬荫功汤份量足,够我哋6个分匀有凸,每个人可以分到一只海虾,嘻嘻嘻😬。首先,呢个汤落咗好多红辣椒碎,所以饮落都几辣(唔太建议唔食得辣嘅你去嗌,又或者叫佢小辣),够过瘾!;另外,个汤南姜味唔算好浓,感觉厨师侧重辣椒嘅味道而加少咗南姜落去;最后,讲返只虾,虾的确每人有一只,但只系个种细细只海虾,而且唔太新鲜😞…… 🍴泰式烧猪颈肉 🌟🌟唔合格😞!肉质太老嚡,干噌噌,完全唔系个种腌到好霖又嫩口嘅泰式猪颈肉……我自己有个对烧猪颈肉嘅评分准则—肉汁锁唔锁得实。然而,黄珍珍呢味烧猪颈肉太令我失望,咬落无咩肉汁,火烧太大烧到个肉身好干,即使蘸咗佢个罗望子酱汁(偏甜),都唔觉有令佢起死回
🍴冬荫功汤 🌟🌟🌟
🍴泰式烧猪颈肉 🌟🌟
唔合格😞!肉质太老嚡,干噌噌,完全唔系个种腌到好霖又嫩口嘅泰式猪颈肉……我自己有个对烧猪颈肉嘅评分准则—肉汁锁唔锁得实。然而,黄珍珍呢味烧猪颈肉太令我失望,咬落无咩肉汁,火烧太大烧到个肉身好干,即使蘸咗佢个罗望子酱汁(偏甜),都唔觉有令佢起死回生🥹!
🍴什锦串烧(猪牛鸡各2)🌟🌟⭐️
不过不失嘅串烧,唔算太有特色🙂。佢个沙嗲酱比较稀,唔系个种黏黏稠稠;然后,三款串烧缺少炭火烤味,反而有种甜甜嘅味道(可能同腌料有关?),而肉质尚算嫩滑,所有嘢都中规中矩。
🍴小食拼盘(香叶包鸡、炸虾饼、泰式春卷,香辣炸鱼饼)🌟🌟⭐️
不过不失的小食拼盘,勉强合格🙂。每道泰式小食唔会好食到惊艳到你,过下口瘾送下啤酒完全无问题🍻。香叶包鸡,鸡肉有层淡淡斑兰香叶味,唔多只系刚好有,唔算好食,但叫摆得落口;炸虾饼🍤,平平无奇,似现成做好拎去解冻然后油炸嘅食品;泰式春卷,尚算香脆但偏油;香辣鱼饼,感觉都系现成货……整体味道一般,但呢个小食拼盘上得好慢,我哋食到主菜咁上下先上😵💫。
🍴泰式辣猪肉碎生菜包🌟🌟🌟🌟
上菜时,个泰式猪肉碎望落干噌噌,心入面即刻大大对佢打咗个折扣🤨。但一食落,就被佢个味道狠狠打咗我一巴😳。肉碎成功锁住泰式酱汁,配搭上自带肉汁嘅光环,就算唔包生菜就咁放入口都超正啊!佢个种暧昧辣味(算系辣?定唔算辣?),配上各种香料嘅加乘,令到我一啖接一啖咁食唔停!真系菜不可以貌相啊,抵赞🤭!
🍴酸辣脱骨凤爪 🌟🌟🌟
我记得食呢道菜之前,我同其中一位朋友讲:其实呢啲无骨凤爪,系由厨房啲姐姐用口亲自吮出嚟😂。当然呢个关于无骨凤爪嘅都市传说系假㗎啦!讲翻正经嘢先,呢道酸辣凤爪咬落Q软唔算太硬,配上佢哋嘅秘制凉伴辣汁食落相当惹味😗。
🍴黄咖喱软壳蟹 🌟🌟🌟
泰式蟹料理🦀,如咖喱炒蟹、炸软壳蟹,蟹肉奄列,净系听到个蟹字都会流晒口水🤤!由于食咖喱炒蟹又要剥壳然后整到只手好污糟(我心思思好想试),一行人决定改试软壳蟹!个黄咖喱偏水,味道唔算浓,一啲都唔辣(可能同我可以食得好辣有关?),软壳蟹蘸咗呢个咖喱都唔会得得特别好食😅;即使被厚粉包裹嘅软壳蟹食落仍不失其鲜味,蟹肉厚实,绝对对得起呢个价钱!唔似我之喺某啲餐厅食个种7:3 粉蟹比例嘅炸软壳蟹。如果个咖喱做得出色啲,相信可以为呢道加分。建议单点佢𠮶个炸软壳蟹就可以了。
🍴泰式炒粉 🌟🌟🌟
千祈唔好比佢个名呃咗!其实呢个就系PAD THAI!黄珍珍嘅PAD THAI相当好味,面身介乎湿同干之间,口感烟韧,而且充满镬气,好食!蛋花、芽菜,葱花比例恰到好处,最紧要系啲虾仁相当弹牙,索晒酱料嘅虾仁食落真系无得输!不过有啲美中不足系,啲虾干仔小得可怜,如果比多啲嘅话,炒落一定更香😗!
重新出发,继续尝泰😎。食完呢间位于九龙城嘅多年老店,心情有啲复杂😖,可能期望过高吧?惊艳程度感觉没有如坊间所形容的。由于性价比不大,除非系某朋友指定要食呢间,否则我短期内应该唔会再光顾🙂